DİSK'ten TÜİK önünde eylem: Hukuka uygun davranın, gerçekleri açıklayın

DİSK'ten TÜİK önünde eylem: Hukuka uygun davranın, gerçekleri açıklayın
DİSK üyeleri, TÜİK önünde basın açıklaması yaparak, "TÜİK'i görevini yapmaya davet ediyoruz. Hukuka uygun davranın gerçekleri açıklayın" dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İstanbul Bölge Temsilciliği, mayıs ayı enflasyonunu binde 4 olarak açıklayan TÜİK'in İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, Mayıs ayı enflasyon rakamlarına dair şunları söyledi:

"TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre mayıs ayı enflasyonu 0,4'müş. Yani Türkçe konuşalım. Sadece binde 4 artmış. Bin liralık alışverişi bir ay sonra 4 lira fazlasıyla yapabiliyormuşuz. TÜİK bu rakamları, eğerek, bükerek, kendisine emir veren iktidarın istediği kalıba dökerek açıklıyor. Ama bu rakamlara inanan kim? Biz emekçiler, emekliler, bizzat yaşayarak biliyoruz ki gerçek enflasyon TÜİK'in açıkladığı hayali enflasyonun katbekat üzerindedir. Mayıs 2023 enflasyonu iktidar tarafından ısmarlandığı için düşük gösterilmek istenmiştir."

"Tezgahın farkındayız"

Enflasyonun maaş zamlarının belirlenmesinden önce düşük gösterildiğine işaret eden Arslanoğlu, "On milyonlarca insanımızın geliri, baskı altına alınmış TÜİK enflasyonuna göre belirlenecek. Tezgahın farkındayız. TÜİK'in düşük enflasyonuna göre ücretleri artırıp sonra da 'Milleti enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz' diye politik nutuklar atacaklar. Özetle Türkiye İstatistik Kurumu hayatın gerçeklerini sahte enflasyon rakamlarının arkasına saklayarak politikacıların iktidar sahiplerinin emrinde bir araç olarak kullanılmaya, emekçilerin ve emeklilerin karşısında durmaya devam ediyor" dedi.

TÜİK'in mahkeme kararına rağmen enflasyona esas madde fiyatları listesini açıklamadığını hatırlatan Arslanoğlu, "TÜİK'i hukuka uymaya, görevini yapmaya, gerçekleri açıklamaya davet ediyoruz" dedi.

Arslanoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "vergiyi tabana yaymaktan" söz ettiğini hatırlatarak, şöyle yanıt verdi: "Sayın Bakan tabandan kastınız nedir? Onlarca, yüzlerce mülkün sahibi, birkaç lüks aracı olanlar, bankalarda kur korumalı mevduat hesabı ya da milyonluk, milyarlık hesapları olan bir avuç mutlu azınlık olamaz. Tabandan kastınız emekçiler ve emeklilerse zaten adaletsiz bir vergi sistemi altında ezildiğimizden haberiniz yok galiba sizin."

Arslanoğlu, verginin tabana değil tavana yayılmasını istiyoruz diyerek, ekledi: "Kısacası vergide adalet istiyoruz."

"Gelir bölüşümündeki adaletsizliğe isyan ediyoruz"

Arslanoğlu, şöyle konuştu:

"TÜİK önünden hükümete sesleniyoruz. Gelir bölüşümündeki adaletsizliğe isyan ediyoruz. Asgari ücret ve tüm ücretler TÜİK'in sahte enflasyon rakamlarına göre belirlenemez. En düşük ücreti ifade eden asgari ücret, yoksulluk sınırı seviyesinde yeniden belirlenmelidir. En düşük emekli maaşı, yeniden belirlenen asgari ücret seviyesinde belirlenmelidir. Adalet ürettiğimizin paylaşımından başlamalıdır. Adil bir gelir bölüşümünün sağlanmasının yolu da bellidir. Sendikalı olmanın, örgütlü olmanın, toplu iş sözleşmesi ve grev hakkının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Asgari ücret dahil tüm ücretler grev hakkını da içeren özgür bir toplu pazarlık süreciyle belirlenmelidir." (ANKA)

Ekonomi