Diyanet Birlik Sen'den intihar eden müftü hakkında açıklama: 'Önlem alınmaz ise çoğu personelin canı yanmaya devam edecek'

Diyanet Birlik Sen'den intihar eden müftü hakkında açıklama: 'Önlem alınmaz ise  çoğu personelin canı yanmaya devam edecek'
Diyanet Birlik Sen Genel Başkanı Kenan Ak, müftü Mehmet Deniz’in intiharına ilişkin yaptığı açıklamada "Hocamızın intihar etmesine direkt ya da dolaylı yoldan sebep olan sorumlular hakkında gerekli idari ve hukuki incelemelerin başlatılmasını istiyoruz" dedi.

Balıkesir İl Müftülüğü bünyesinde vaiz olarak çalışan beş çocuk babası müftü Mehmet Deniz yaşam tarzı nedeniyle Diyanet’ten baskı gördü ve yaşamına son verdi. Müftü Mehmet Deniz'in bisiklete binmesi, motosikletle işe gitmesi ve cübbe giymemesi nedeniyle hakkında Diyanet İşler Başkanlığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.

'Müftüyü dinimizce yasak olan intihara sürükleyen sebeplerin araştırılmalı'

Diyanet Birlik Sen Genel Başkanı Kenan Ak, müftü Mehmet Deniz’in intiharına ilişkin "Bir müftü neden intihar eder?" başlıklı bir açıklama yayınladı. Ak, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Manisa-Kırkağaç eski müftüsü iken Başkanlıkça açılan soruşturma sonucunda müftülükten vaizliğe indirilen ve Balıkesir İl Müftülüğü vaizliğine atanan beş çocuk babası Mehmet Deniz başlattığı hukuki mücadeleyi kazanarak tekrar müftülüğe döndürülmesini içeren karar Başkanlıkça uygulanmayınca bunalıma girerek intihar etti.

Merhum Mehmet Deniz’in intihar sebebi olarak kendisine verilen cezanın iptali ve mahkemenin iade-i itibarına rağmen mahkeme kararının uygulanmamış olması ve müftü unvanıyla göreve tekrar dönmesinin reddedilmesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Diyanet Birlik Sen olarak bir müftüyü dinimizce yasak olan intihara sürükleyen sebeplerin araştırılarak, Hocamızın intihar etmesine direkt ya da dolaylı yoldan sebep olan sorumlular hakkında gerekli idari ve hukuki incelemelerin başlatılmasını istiyoruz; bu bağlamda konuyla da ilgili olduğu için bazı idarecilerin özelliklede ilçe müftüsü olarak görev yapan bazı müftülerin hukuk tanımaz tavırlarının ve ben yaptım oldu anlayışının önüne geçilmez ise daha çok görevlimizin canı gidecek, canı yanacak çok aile perişan olmaya ve dağılmaya kapı aralayacak."

'Önlem alınmaz ise tekrar ediyorum çoğu personelin canı yanmaya devam edecek'

Diyanet çalışanlarının ‘bunalıma’ sokulduğuna dikkat çeken Ak, İzmir’de benzer bir olayın yaşandığına dikkat çekti ve şu ifadeleri kullandı:

"Başkanlığımızca bu hukuk dışı ben yaptım oldu anlayışını sergileyen idarecilere karşı çok acil ve hızlı bir şekilde müdahale edilmez, önlem alınmaz ise tekrar ediyorum çoğu personelin canı yanmaya devam edecek. Yanlış yapan ve idareciyi koruyan hiçbir anlayışı kesinlikle kabul etmiyoruz. Müftülerin personel üzerindeki hak hukuk tanımayan baskısı Başkanlıkça takip edilmeli, ilgililer cezalandırılmalıdır. İzmir’de bir ilçe müftüsünün din hizmetlerine katkı sunma yerine oturduğu masasından hakkını arayan personelini bunalıma sokacak kadar personeliyle haksız ve hukuksuz bir şekilde uğraşmasını, cezalar vermesini, cezalar mahkemede iptal edilince bu sefer de sürgüne göndermesi hiçbir ahlaki değerle ve din hizmeti sunma anlayışıyla açıklanamaz."

'Diyanet'in misyonuyla çelişiyor'

Hukuksuz ve adil olmayan yöntemlerle personelini bunalıma sokan idareci yerinde görevine paşa paşa devam ederken yaptığı zulüm yanına kar kalırken, cezanın mazlum durumda olan personele kesilmesi her türlü mahrumiyet ve mağduriyet yaşatılması, mahkemeden döner mahkemeye git denmesi mensubu bulunmakla şeref duyduğumuz Diyanet’in misyonuyla çelişmektedir." (Kısa Dalga)

Gündem