Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Evlilikte 18 yaş sınırı dinimizin istediği rüşd çağı bakımından da idealdir

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Evlilikte 18 yaş sınırı dinimizin istediği rüşd çağı bakımından da idealdir
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: "Ergenlik yaşı ile evlilik yaşı karıştırılmamalı. Ergenlik biyolojik bir gelişim sürecidir. Evlilikte aranan rüşddür."

Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızını 6 yaşındayken müridiyle evlendirmesiyle ilgili skandala ilişkin Diyanet İşleri Bakanı Prof. Dr. Ali Erbaş'tan açıklamalar geldi. Hürriyet yazarı Hande Fırat'a konuşan Erbaş, 4 kız çocuk babası olduğunu belirterek ”Evlilik yaşı 18’dir. Bugün yasalarımızdaki evlilikte 18 yaş sınırı dinimizin istediği rüşd çağı bakımından da ideal bir uygulamadır" dedi. Erbaş, bugün cuma hutbesinin de bu konuyla ilgili olacağını söyledi. Hande Fırat'ın aktardığına göre Erbaş şunları söyledi:

"Ergenlik yaşı ile evlilik yaşı karıştırılmamalı. Ergenlik biyolojik bir gelişim sürecidir. Evlilikte aranan rüşddür.

Başkanlığımız ailenin korunması ve şiddetin önlenmesi bağlamında çocuk istismarıyla mücadeleyi resmi ve dini bir sorumluluk alanı olarak belirlemiştir.

* Başkanlığın, ailenin korunması konusunda İslam dininin belirlediği temel prensipler/sabiteler ile bağdaşmayan bir kararı ya da fetvayı vermesi mümkün değildir.

* Bu temel prensiplerden birisi de nikâhın keyfi uygulamalara kesinlikle kapalı, son derece ciddi ve önemli bir adım olması, tarafların her türlü haklarının korunması mecburiyetidir."

*İslam’a göre, kadın ve erkeğin hem fiziksel (bulûğ) hem de ruhsal ve zihinsel (rüşd) olgunluğa erişmeden, aile kurmanın anlam ve sorumluluğunu idrak edecek yaşa (Kuran’ın ifadesiyle evlilik çağına) gelmeden evlendirilmeleri söz konusu olamaz.”

Yazının tamamı

* Bugün (16 Aralık 2022 Cuma) küçüklerin evlendirilmesinin yanlışlığıyla ilgili hazırladığımız cuma hutbesinin tüm camilerimizde okunacağını sizinle paylaşmak istiyorum” dedi.

Gündem