Diyanet'ten Ramazan talimatı: Kamu kurumlarında mukabele için 'talep' şartı aranmayacak

Diyanet'ten Ramazan talimatı: Kamu kurumlarında mukabele için 'talep' şartı aranmayacak
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından müftülüklere verilen talimata göre üniversitelerde "İftar ve Sahur Buluşmaları", KYK yurtlarında tasavvuf musikisi eşliğinde "Ramazan Buluşmaları" düzenecek. ÇEDES gibi protokoller doğrultusunda ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerine yönelik etkinliklerde "Ramazan ve Ahiret Bilinci" teması işlenecek. Kamu kurumlarında, mesai saatleri içinde “mukabele” okunacak.

SİNAN TARTANOĞLU


Ramazan ayı, bu gece teravih namazının kılınması ve sahura kalkılması ile başlayacak. Diyanet İşleri Başkanlığı da müftülüklere Ramazan talimatı verdi: Üniversitelerde "İftar ve Sahur Buluşmaları", KYK yurtlarında tasavvuf musikisi eşliğinde "Ramazan Buluşmaları" düzenleyecek. ÇEDES gibi protokoller doğrultusunda ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerine yönelik etkinliklerde "Ramazan ve Ahiret Bilinci" teması çok yönlü bir şekilde işlenecek. Kamu kurumlarında, ay boyunca mesai saatleri içinde “mukabele” okunacak. Geçtiğimiz yıl bu uygulama “talep edenlere yönelik” şartına bağlanmıştı, talep şartı bu yılki “talimat”ta yer almadı.

Afişler asıldı: Ebedi hayat seni bekliyor

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün “2024 Yılı Ramazan Ayı Talimatında”; bu yıl Ramazan ayı temasının “Ramazan ve Ahiret Bilinci” olduğu belirtildi. Bu kapsamda, ay boyunca kullanılması için; “Ahiret Dünyada Kazanılır”, “Ebedi Hayat Seni Bekliyor”, “Her İyilik Cennet Bahçesine Ekilen Bir Çiçektir”, “Ömür Sermayen Tükeniyor” ifadelerinin yazılı olduğu afiş, billboard, rollup ve megalight görselleri hazırlandı.

Kampüs camilerinde Ramazan buluşmaları

Büyük çoğunluğu önceki yıllarda, Ramazan ayında hazırlanan genelgelerle aynı olan talimatta bu yıl için bazı yeniliklere de yer verildi.

‘Talimatlara’ göre; üniversite kampüs camilerinde imkanlar ölçüsünde “İftar ve Sahur Buluşmaları” gerçekleştirilecek. KYK öğrenci yurtlarında, gençlik çalışmalarında yer alan öğrencilerin oluşturduğu ekiplerle Tasavvuf Musikisi icra edilerek “Ramazan Buluşmaları” yapılacaktır.

‘Talimatın’ 38. maddesinde “Ramazan ve Ahiret Bilinci” temasının özellikle Diyanet Gençlik Faaliyetleri kapsamında ilgili bakanlıklarla yapılan protokoller doğrultusunda ortaokul-lise-üniversite öğrencilerine yönelik etkinliklerle çok yönlü işlenmesinin sağlanacağı belirtildi.

Örneğin, kamuoyunda tepki çeken Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) Projesi, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan bir protokol çerçevesinde uygulanıyor. Projesinde, Diyanet İşleri Başkanlığı ayağında protokolün uygulanmasından, söz konusu “Ramazan Ayı Talimatını” hazırlayan Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü sorumlu tutuluyor.

Kamu kurumlarında mukabele

Kamu kurumlarında çalışan personelin camilerde yapılacak mukabele saatlerine katılamaması durumunda yapılacaklar, daha önceki yıllarda hazırlanan Ramazan genelgelerinde de yer almıştı. Ancak bu yılki talimatta, bir farkın olduğu görüldü.

Bu sene genelgeden 'talep edenler' ifadesi çıkarıldı

2023 yılı genelgesinde, “Resmî kurumlarda çalışması sebebiyle camilerde okunan mukabelelere iştirak edemeyen personelden talep edenlere yönelik kurumların uygun yerlerinde müftülüklerce mukabele saatleri planlanıp gerekli duyurular yapılacak ve mukabele okunması sağlanacaktır” ifadeleri kullanılmıştı.

Mukabele, ‘üç aylarda ve bilhassa ramazanlarda cami, mescid ve evlerde daha çok sabah, öğle, ikindi namazları öncesinde hâfızlar tarafından okunan Kur’an’ı takip etmek suretiyle hatim indirme geleneği’ anlamına geliyor.

Bu yıl gönderilen genelgede ise “talep edenlere yönelik” ifadesi yer almadı. Bu yıl, “Resmî kurumlarda çalışması sebebiyle camilerde okunan mukabelelere iştirak edemeyen kamu görevlilerine yönelik kurumların uygun göreceği yerlerde müftülüklerce mukabele saatleri planlanıp gerekli duyurular yapılacak ve mukabele okunması sağlanacaktır” denildi.

Özel Haber