Diyanet'ten Taha Akyol'a: "Dua yapmanın siyasi bir faaliyet olduğunu neye göre söylüyor?"

Diyanet'ten Taha Akyol'a: "Dua yapmanın siyasi bir faaliyet olduğunu neye göre söylüyor?"
Diyanet İşleri Başkanlık Müşaviri Ahmet Belada'dan Karar yazarı Taha Akyol: "Diyanetin Cumhurbaşkanlığına bağlı bir kurum olduğunu bilmiyor mu? Bazı açılışlarda dua yapılmasını kast ediyorsa, dua yapmanın siyasi bir faaliyet olduğunu neye göre söylüyor?

Diyanet İşleri Başkanlık Müşaviri Ahmet Belada, "Taha Akyol'a ne oldu?" başlıklı köşe yazısında, Akyol'un Davutoğlu'na yakın Karar'da yazdığı "Diyanet ve Siyaset" başlıklı yazısını eleştirdi. Belada, "Akyol’un son yıllardaki yazıları, kitapları mehabetine halel getirmiştir" dedi. Belada'nın yazısı özetle şöyle:

"Taha Akyol’un, 14 Eylül 2021’de bir gazetede 'Diyanet ve Siyaset' başlıklı kendince eleştirel olarak kaleme aldığı asılsız köşe yazısının doğrularını yazacağım. Taha Akyol yazısında; 'Diyanetin son zamanlarda siyasi tartışmalar içinde fazlaca yer aldığını' söylüyor. Ama bunu ispat edecek Diyanet İşleri Başkanının nerede, ne zaman siyasi bir konuşma yaptığına veya siyasi bir faaliyetin içinde olduğuna dair hiçbir örnek göstermiyor.

Diyanet İşleri Başkanının, Cumhurbaşkanı ile aynı programlara katılmasını siyasi buluyorsa, Diyanetin Cumhurbaşkanlığına bağlı bir kurum olduğunu bilmiyor mu? Söz konusu programların sayın Cumhurbaşkanının bir devlet başkanı olarak katıldığı ve Diyanet İşleri Başkanının da tamamen dua vb gibi hususlarda görev aldığını ayırt edemiyor mu? Özellikle bazı açılışlarda dua yapılmasını kast ediyorsa, dua yapmanın siyasi bir faaliyet olduğunu neye göre söylüyor? Diğer yandan sanki sadece söz konusu açılışlara katılan ve dua yapan şimdiki Diyanet İşleri Başkanıymış gibi bir algı oluşturuyor, oysa önceki Diyanet İşleri başkanları da doğal olarak bu tür etkinliklere katılmışlardır. Bunları yok sayarak özel bir amaç ve niyetle mi mevcut Diyanet İşleri Başkanını karalamaya çalışıyor."

"Taha Akyol, 'iktidar TOKİ’nin Sosyal Konut Projesi’ni pazarlamak istiyordu' diyor. Bunu neye göre söylüyor. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun saygın mensuplarını itham ediyor. Zorba zihniyetlerin yönteminden aşina olduğumuz gibi niyet okuyor ve yargısız infaz yapıyor. Bu kadar büyük bir yalanı masum ve kesin bir bilgi gibi yazıyor.

"Taha Akyol, Yargıtay binasının açılmasında dua okunmasını 'adaletin sorunlarının örtülmesi amacına matuf' olduğunu söylemektedir. Bu sonuca nasıl ulaşmıştır? Bu yaklaşım trajik bir akıl tutulmasıdır. Söz konusu ettiği kısa duada, Allah’ın adalet emrine dair 3 ayet geçmektedir. Kendisi bunu anlayamayacak halde midir? Ya da teklif ettiği şey, sorunların olduğu hiçbir yerde dua yapmamak mıdır?"

Taha Akyol, Diyanet'in açıklamaları, yayınları, hizmetleri konusunda öğrenmek istediği her bilgiye bir telefon, mail ya da mesajla çok kısa sürede ulaşabilme veya Başkanlığın web sayfalarından öğrenebilme imkanına sahipken, gelişigüzel bilgilerle yalan ve iftiralarla büyük bir teşkilatın başkanını ve mensuplarını rencide etmeyi tercih ediyor. Üzgünüz. Zira yazarlık mesleğiyle yalnızca hakikate bağlı olması, vicdani duyarlılık taşıması beklenen Taha Akyol, ihtirasların, saplantıların, önyargıların kuşatması altında ne hale gelmiş."

Gündem