Diyanet'ten yerel seçim çalışması: Vaizler ve cami görevlileri sahaya sürülecek

Diyanet'ten yerel seçim çalışması: Vaizler ve cami görevlileri sahaya sürülecek
Yerel seçimler yaklaşırken Diyanet İşleri Başkanlığı ’da yerel seçim çalışmalarına başladı. Diyanet, 2023 yılında sadece 26 ilde yürüttüğü “Şehirlerin Kalbi Camide Buluşalım” projesini, yerel seçimler öncesi ülkenin geneline yaydı. Vaizler, cami görevlileri, manevi danışmanlıklar ve cemaat gönüllüleri; Mart ayında haneleri, mahalle ve köy kahvehanelerini ziyaret edecekler.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2023 yılı boyunca sadece 26 ilde yürüttüğü “Şehirlerin Kalbi Camide Buluşalım” projesine, mart ayından itibaren tüm yurtta devam etme kararı aldı.

'Proje Uygulama Esasları” unvanı ile yayınlanan belgede yer alan bilgilere göre; proje kapsamında çocuk-genç-yaşlı, kadın-erkek, hasta-engelli-göçmen-afetzede gibi farklı hedef kitlelere yönelik cami buluşmaları, ilmî derslerin yanı sıra hane, site ve kahvehane ziyaretleri gerçekleştirilecek.

Medium’dan Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, Bir vesile bulunmasa dahi bütün haneler ziyaret edilecek…

Belgeye göre, ayrıntılar şöyle:

Köy, kırsal mahalle ve küçük yerleşim yerlerindeki haneler; şehirdeki sistemler ise site ve apartmanların ortak alanları ziyaret edilecek. Ortak kullanım alanı bulunmayan site ve apartmanlardaki hanelere gidilecek.

Vaiz, cami görevlileri, manevi danışmanlar ve bir kadın personel ile cemaatten birkaç gönüllünün katılacağı ziyaretler; Gönüllü olan hanelere yönelik ve esneklik durumları dikkate alınmayacak şekilde planlanacak.

Bölgede ikamet eden kişinin; özellikle taziye, hastalık, doğum, sünnet, nişan, düğün, yakınların vefat sene-i devriyesi, hac ve umre yolculukları öncesi/sonrası, asker uğurlama vb. manzaralar gözetlenerek ziyaret edilecek. Ancak herhangi bir fırsat bulunması halinde dahi, bütün hanelere ziyarette bulunmak için çaba sarf edilecektir.

Göçmenler ve afetzedeler de ziyaret edilecek

Bölgede ikamet eden gaziler, şehit ve gazi yakınları, engelli bireyler, göçmenler, afetzedeler ve yakınlarını ziyaret etmeye özen gösterilecek. Projenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve hane sahiplerine yük kesintisi için çay ikramının dışında bir hazırlık yapılmamasına ve ziyarete geçiş 20-60 dakika civarında kısa kesilmeye özen gösterilecek.

Kahvehane ziyaretlerinde, siyasi konulara girilmeyecek

Hane ziyaretleri gibi mahalle ve köy kahvehaneleri de 15 günde bir ziyaret edilecek. Ziyaretlere vaiz, imam-hatip ve müezzin-kayyımdan belirlenecek 3-4 gün de katılabilecek. Program uzun süre tutulmayacak, 15 satırlık zaman diliminde kısa aşr-ı şerif tilaveti, konu ile ilgili bir ayet-hadisin sohbeti ve sonunda bir dua ile bitirilecek. Programdan sonra bir çay içimi ile sohbetin yapılıp sorularına cevap verilir. 8. Programlarda iman, ibadet, ahlak konuları ile diğer konular bir ayet-bir hadis çerçevesi kısa ve özlü olarak işlenecek.

Tartışmanın nedeni olacak söz ve eylemlerden uzak durulacak, siyasi konulara girilmeyecek.” Millî birlik ve beraberliğe İslam kardeşliği vurgulanacak.

Gündem