Diyarbakır merkezli operasyonda 110 gözaltı; soruşturmaya gizlilik ve kısıtlama kararı getirildi

Diyarbakır merkezli operasyonda 110 gözaltı; soruşturmaya gizlilik ve kısıtlama kararı getirildi
Diyarbakır Barosu, “Meslektaşımıza ilişkin soruşturma dosyası hakkında kısıtlama kararı ve avukat görüş yasağı bulunmakta olup, avukatlarının soruşturma dosyasına erişimi ve bilgi sahibi olması engellenmektedir” açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine 19 gün kala 21 kentte düzenlenen ev baskınlarında aralarında gazeteciler, siyasetçiler, avukatlar ve sanatçıların da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

DHA, gözaltı sayısını 110 kişi olarak duyururken, soruşturmaya gizlilik kararı ve 24 saat kısıtlılık kararı getirildiği öğrenildi.

Diyarbakır Barosu, yaptığı açıklamada, gizlilik ve kısıtlama kararlarının hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Baro’nun açıklaması şöyle:

“Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürütmüş olduğu soruşturma kapsamında, Diyarbakır 3. Sulh Ceza Hakimliğinin vermiş olduğu arama ve gözaltı kararına istinaden bugün sabah saatlerinde Baromuz üyesi meslektaşlarımızın, gazetecilerin ve hak savunucuların evlerine baskın yapılmış, yakalama ve gözaltı işlemleri gerçekleştirilmiştir. Temel hak ve özgürlüklere son derece keyfî bir biçimde müdahale edilmekte, avukatlar başta olmak üzere hak savunucuları ve bağlı olunan meslek örgütleriyle sivil toplum örgütlerinin yargı eliyle hedef alındığı, ceza tehditlerine maruz bırakıldığı bir süreç yaşanmaktadır.

“Yakalama, gözaltı, tutuklama gibi koruma tedbirlerinin, hak savunucuları üzerinde yersiz, gereksiz ve ölçüsüz şekilde kötüye kullanıldığı gözlenmekte, avukat görüş yasağı ile soruşturma dosyasında gizlilik kararı alınmıştır. Yargılananların haklarındaki suçlamaların niteliği ve sebeplerinden en kısa sürede haberdar edilmesi adil bir yargılamanın gereğidir. Meslektaşımıza ilişkin soruşturma dosyası hakkında kısıtlama kararı ve avukat görüş yasağı bulunmakta olup, avukatlarının soruşturma dosyasına erişimi ve bilgi sahibi olması engellenmektedir. Meslektaşlarımıza, gazetecilere ve hak savunucularına yönelik hukuka aykırı, özgürlük ve güvenlik hakkını ihlal edici uygulamaya son verilmeli, derhal serbest bırakılmalıdır.”

ÖHD: Siyasi operasyonlar, meşru olmayan kısıtlamalar, baskılar bizi yıldıramaz

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Bu sabah saatlerinde Diyarbakır merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında, birçok üyemizin evi basılarak gözaltına alındı. Dernek binamızda aramalar devam etmektedir. Seçim sürecinde derneğimize ve üyelerimize yönelik gerçekleştirilen siyasi operasyona karşı susmuyoruz” dedi.

Aynı soruşturma kapsamında gazeteci, sanatçı, siyasetçi ve yurttaşların da gözaltına alındığını kaydeden ÖHD, “Derneğimize ve diğer demokratik kurumlara karşı yürütülen siyasi operasyona karşı susmayacağız! Gözaltına alınan üyelerimiz ve müvekkillerimiz hakkında 24 saat avukat ile görüşme kısıtlaması var. Siyasi operasyonlar, meşru olmayan kısıtlamalar, baskılar bizi yıldıramaz. Savunma susmayacak! Üyelerimizin, meslektaşlarımızın ve müvekkillerimizin yanında olacağız" ifadelerini kullandı.

HDP: Seçim operasyonu

Sosyal medya hesabından gözaltılara tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayyip Temel ise şu paylaşımı yaptı:

“Seçim arifesinde iktidar kaybetme korkusuyla yine gözaltı operasyonlarına sarıldı. Sabah partimizin MYK üyeleri, eşbaşkan yardımcıları, gazeteci, sanatçı ve avukatların içinde olduğu onlarca arkadaşımız Amed’te gözaltına alındılar… Kaybetmekten kurtulamayacaksınız!”

Basın-İş: Biz bu hesaplaşmanın tarafıyız

Operasyona bir tepki de DİSK Basın-İş’ten geldi. Basın-İş’in sosyal medyadan yaptığı paylaşım şöyle:

“Güne üyelerimizin gözaltı haberleri ile başladık. Seçim endeksli olduğu her halinden belli bir operasyon sonucu çok sayıda üyemiz gözaltına alındı. Biz bu hesaplaşmanın bir tarafıyız. Tüm dostlarımızı gazetecilik onuruna sahip çıkmaya davet ediyoruz.” (Kısa Dalga)

Gündem