Diyarbakır’da TEKSİF Sendikası’na üye olan işçiler, işten çıkarıldı

Diyarbakır’da TEKSİF Sendikası’na üye olan işçiler, işten çıkarıldı
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Lufian Tekstil’de işçiler, sendikaya üye olduktan sonra 'küçülme' bahanesiyle işten çıkarıldı. İşten çıkartmaların devam edeceği kaydedilirken duruma tepki gösteren bir işçi, "Mücadele edeceğiz. Konu mahkemeye de taşınacak. Sendika hakkımız" dedi.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Lufian Tekstil’de işçiler, sendikaya üye olduktan sonra işten çıkarıldı.

'Küçülme' bahanesi

BirGün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre yaklaşık 450 kişinin çalıştığı fabrikada, geçtiğimiz aylarda 200 işçi, Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikası'na (TEKSİF) üye oldu. Fabrika yönetimi bu durum sonrası ‘küçülme’ bahanesiyle 8 işçinin işine son verdi. İşverenin şimdi de fabrikadaki diğer sendikalı işçileri yine ‘küçülme’ bahanesiyle işten çıkaracağı öğrenildi.

'Çalışma şartları güden güne kötüye gitti'

İşten çıkarılan Hamdullah Ensari, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“1 yıldan fazladır fabrikada çalışıyordum. Şartlarımız iyi değildi. Çalışma koşulları günden güne kötüye gidiyordu. 2-3 ay önce sendikaya üye oldum. Daha iyi şartlarda çalışmak için, işçilerin birlik olması gerektiğini düşündüm. Sendikaya üye olduktan kısa bir süre sonra işten çıkarıldık. Küçülme bahanesi sundular. Ama patronlar sendikaya üye olmamızdan rahatsızlardı. Bunu farklı farklı bize ifade ediyorlardı."

'Anayasa'da olan hakkımızı kullandık'

"Biz Anayasa’da olan hakkımızı kullandık. Sendikalı olduk. Sendikalı olmak suç değil. Ama sendikalı olduğumuz için işten çıkarıldık. Şimdi işsizim. Kışın ortasında işsiz kaldım. Yeni çocuğum oldu. Bu reva mı? Evimi geçindirmek zorundayım. Bunu düşünen yok. Bunu hak etmiyoruz. İşimi geri istiyorum."

'Kışın ortasında işsiz kaldık'

İşten çıkarılan işçilerden Sezgin Danış ise, “Ben fabrikaya ilk girenlerdenim. Küçülme varsa en son giren işçiler çıkar. Burada küçülme işin kılıfı. Patronlar sendikadan korkuyorlar. İşçinin birlik olmasını istemiyorlar. Küçülmeye gitme işi tamamen bahane. Kışın ortasında işsiz kaldık. Şimdi diğer sendikalı işçileri de çıkarmak istiyorlar. Bu bizi yıldıramayacak. Mücadele edeceğiz. Konu mahkemeye de taşınacak. Sendika hakkımız” diye konuştu.

Şanlıurfa'da da sendikalı olduğu için çıkartılan işçiler direnişe geçti

Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Özak Tekstil’de sendikal baskılara karşı direnişe geçen işçilerin direnişi devam ediyor. Yaşadıkları baskıya isyan eden bir işçi , "4 gündür kolluk kuvvetlerinin baskısı altındayız. Her tarafımızda barikat var. Kadın işçilerin lavaboya gitmesine bile izin verilmiyor. Resmen buraya hapsedildik" dedi.

(Kısa Dalga)

Gündem