Doçentten 2030'lar için 'su fakirliği' uyarısı

Doçentten 2030'lar için 'su fakirliği' uyarısı
Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Gökşen Çapar, nüfusun 100 milyon ulaşması halinde, Türkiye'nin 2030'lu yıllarda 'su fakiri' olabileceğini söyledi.

Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Gökşen Çapar, iklim krizinin su döngüsünü etkilediğini söyledi.

İklim krizinin su kaynaklarına etkisinin su döngüsü üzerinde hissedildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Çapar, iklim krizinin aslında bir su krizi olduğunu kaydetti.

Doç. Dr. Gökşen Çapar, şöyle devam etti: "Türkiye'de 112 milyar metreküp yıllık net kullanılabilir su potansiyelimiz var. Belki 100 sene önce nüfus daha azken, 10 milyon, 20 milyon aralığındayken o zaman kişi başına düşen su potansiyeliyle Türkiye su zengini bir ülkeydi; fakat bugün geldiğimiz noktada kullanılabilir su potansiyeli olarak su stresi çeken bir ülkeyiz. Türkiye'nin şu an 1300 metreküp yıllık kişi başına su potansiyeli var. Eğer nüfusumuz 2030'lu yıllarda 100 milyona ulaşırsa o zaman bin metreküpün altına düştüğünde su fakiri bir ülke durumuna geleceğiz."

Doç. Dr. Çapar, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın su seferberliği planı çerçevesinde bugün 146 litre olan kişi başı günlük ortalama su tüketim miktarını 2050 yılına kadar kademeli şekilde 100 litreye düşürme hedefi konusunda evsel su tüketiminin ve bireysel çabanın gerekliliğini vurguladı. (DHA)

Gündem