Dolar senaryoları havada uçuşuyor: Fırtına öncesi sessizlik

Dolar senaryoları havada uçuşuyor: Fırtına öncesi sessizlik
Ekonomi gazetesi yazarı Şeref Oğuz, dolar senaryolarını yazdı: "Dolar senaryoları yeniden gündemde... Zira dolar kuru kıpırdamaksızın hareketsiz yatarken “fırtına öncesi sessizlik” yorumları türedi. Biraz başını kaldırdığında; "tak" diye kafasına vuruluyor....!

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek ay faizleri 25 baz puan artıracağı ve yıl boyunca da indirim sürecine başlamayacağı sinyaliyle dolar/TL fiyatlanmaya başladı. Bu gelişmelerle Bloomberg'in yaptığı analize göre, öncü göstergeler dolarda geçen Eylül ayında başlayan satışların devam edebileceği sinyali veriyor.

Ekonomim yazarı Şeref Oğuz "Nedir bu dolar senayorları?" başlıklı yazısında özetle şu değerlendirmeyi yaptı:

"Dolar senaryoları yeniden gündemde... Zira dolar kuru kıpırdamaksızın hareketsiz yatarken “fırtına öncesi sessizlik” yorumları türedi. Biraz başını kaldırdığında; "tak" diye kafasına vuruluyor. Ancak unutulmamalı ki daldan dala konan kelebek, sonunda aleve varır. Başını kuma gömerek ilerleyemiyorsun.

Yabancılar dolar üstüne dolar değerlendirmeleri yapıyor. Geçtiğimiz hafta yayınlanan raporlardan biri de buna işaret ediyordu. Birleşik Krallık merkezli yatırım bankacılık kuruluşu Standard Chartered'ın beklentilerine göre, Türkiye'de seçimin sonucunda dolar/TL’yi; ortodoks politikalardan dönüş yaşanması halinde 20 TL öngördü.

Türk Lirası, mevcut politikaların devamı halinde ise 36 TL seviyesine çıkabileceğini öngörmüşler.

Kurumun yılsonu için tahmini ise bu iki tahminin orta noktası olan 28 TL seviyesinde… Onların söylediklerinden ziyade bizim rakamlarımızın ne anlattığı daha önemli ve dikkatli okunmalı.

Külliye şimdilik faiz cephesinde... Faizde yeni bir aşağı hareket noktasında... Elbette dolar kurunun artması istenmiyor. Zira kurdaki her artışın enflasyon etkisi, fiyatları yukarı itmeye zemin hazırlıyor.

Halk zaten dolarize durumda... Dolara KKM üzerinden yatırım yapıyor. Parasını TL’de tutanlar ise %20-30 bandında bir çözüm arayışında. Geri kalan gıdım gıdım altın almaya çalışıyor.

Yıllık enflayon %57,68. Dolar 18,87 TL. Enflasyon kadar bir artış bile doları 29 liraya taşıyor. Enflasyon ocak ayında %6,65 oranında artış gösterdi. Ekim ayında aylık artış %3,54, kasım ayına %2,88 ve aralıkta %1,18 olan enflasyonun, ocak ayında aylık bazda %6,65'e çıkması, üstelik kur yerinden kıpırdamazken gerçekleşmesi, yeniden gözleri bu alana çevirdi."

Yazının tamamı

Ekonomi