Dolar/TL'de yükseliş sürüyor: 'Yetkililer sadece seyrediyor'

Dolar/TL'de yükseliş sürüyor: 'Yetkililer sadece seyrediyor'
Döviz kurundaki hareketlilik bugün de sürüyor. Dolar/TL 16.50'ye yaklaştı. Merkez Bankası'nın faizde değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

Dolar/TL’de mayıs ayı başında başlayan yükseliş son günlerde hızlandı. Dün 16,30 seviyesini aşan dolar/TL bugün ise 16,40 seviyesini geçti. Euro ise 17.60 seviyesine geldi.

Dolar/TL pazartesi günü kabine toplantısından enflasyona endeksli ürünün çıkacağı beklentisiyle gerilemiş ancak beklentilerin gerçekleşmemesi sonucunda yükselişini sürdürmüştü.

Bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı yapılacak. PPK’dan yüzde 14 politika faizinde bir değişiklik beklenmiyor.

Dün ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son toplantısına ilişkin tutanaklara göre, Fed üyelerinin önümüzdeki toplantıda 50 baz puanlık artışa karşı hemfikir oldukları öğrenildi. Bu gelişme etkisiyle önümüzdeki dönemde dolar, gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskısını artırabilir.

ATABAY: YETKİLİLER SADECE SEYREDİYOR

Istanbul Analytics'ten Güldem Atabay, şu değerlendirmeler iyaptı:

"Açıklaması zor ancak TL değer kaybederken önlemesi gereken yetkililer sadece seyrediyor. Artık Türkiye'ye özel literatüre geçen 'arka kapı döviz satışları' devam ediyor olsa da artan döviz talebi- elbette cari açık ve dış borç ödeme baskısıyla- TL'yi dizginlemekte başarısız.

Bugünkü PPK toplantısından çıkacak karar ve açıklamalar ancak göz ucuyla bakılacak nitelikte olacak yine. Şapkadan süper bono bu hafta çıkmadı, ancak çıkmayacağı anlamına gelmiyor. KKM'de kalan vatandaşın hızla %90'a yönelecek enflasyon karşısında ezileceği gerçeği de süper bononun Hazine'ye yaratacağı dayanılmaz yüke rağmen en geç temmuz ortasına kadar devreye sokulmasını gerektirmekte." (Kısa Dalga)

Ekonomi