Domates gribi Hindistan'da iki eyalete daha yayıldı: 'Hızlı yayılıyor ve teşhisi çok zor'

Domates gribi Hindistan'da iki eyalete daha yayıldı: 'Hızlı yayılıyor ve teşhisi çok zor'
Deride yol açtığı ağrılı kırmızı kabarcıklar nedeniyle 'domates gribi' olarak anılan virüs, Hindistan'da iki eyalete daha yayıldı.

Hindistan'da ilk olarak mayıs ayında Kerala eyaletinde onlarca çocukta görülen 'domates gribi', iki eyalete daha yayıldı. Deride yol açtığı ağrılı kırmızı kabarcıklar nedeniyle 'domates gribi' olarak anılan hastalık, Tamil Nadu ve Odisha eyaletlerinde de görüldü.

Saygın tıp dergisi Lancet'te Hindistan'daki durumla ilgili yayımlanan bir makalede, 26 Temmuz itibarıyla güneydeki Kerala eyaletinde beş yaşın altındaki 82 çocuğa domates giribi teşhisi konduğu, virüsün daha çok beş yaş altı çocuklarda görülmesine rağmen komşu Tamil Nadu ve Odisha'da dokuz yaşındaki çocuklarda da hastalık teşhis edildiği belirtildi.

Bilim insanları, son derece bulaşıcı olan ve yakın temas nedeniyle daha fazla okuş çağındaki çocuklarda görülen hastalığın nedenini hâlâ tam olarak tespit edebilmiş değil. Semptomları Covid'in yanı sıra Hindistan'da yaygın görülen chikungunya ateşine ve deng hummasına benzediği için teşhisin de zor olduğu belirtiliyor. (Kısa Dalga)

Dünya