Domates ihracatına kısıtlama: Fiyat artışı ve deprem etkili oldu

Domates ihracatına kısıtlama: Fiyat artışı ve deprem etkili oldu
Tarım ve Orman Bakanlığı, domates ihracatına 14 Nisan 2023’e kadar kısıtlama getirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ihracat kısıtlama kararına, fiyatlardaki artış ve deprem gerekçe gösterildi. 'Gıda arz güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanması'nın amaçlandığı ifade edildi.

Bloomberg HT'den Yavuz Donat'ın haberine göre bakanlık tarafından 81 il müdürlüğüne 'Acele' ibaresiyle kısıtlama kararı gönderildi.

Karara şunlar kaydedildi:

- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'ne yapılacak ihracat başvuruları,

- Filistin Devletine yapılacak ihracat başvuruları,

- Azerbaycan (Nahçivan Dahil) Cumhuriyeti'ne yapılacak ihracat başvuruları,

- Suriye'de güvenlik altına alınan bölgelere Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ve bağlı kuruluşları tarafından yapılacak ihracat başvuruları, - AFAD, Kızılay veya diğer İnsani Yardım Kuruluşları tarafından yapılacak ihracat başvuruları,

- BM, WFP ve Kızılhaç gibi alıcısı insani yardım kuruluşu olan ihracat başvuruları,

- Organik Ürün Sertifikası bulunan ürünler için yapılacak ihracat başvuruları,

- Denizlerimizden transit geçen ve ülkemiz limanlarına uğrayan yabancı bayraklı gemilerin iaşe ihtiyaçlarının karşılanması için gemi kumanyacılığı yapan firmalara gemi başına her bir ürün için en fazla 500 kg'a kadar yapılacak ihracat başvuruları,

- Başlamış işlemler (Bakanlığımıza veya TAREKS sistemine başvurusu yapılmış) hariç olmak üzere, 2022/1 sayılı Tebliğ kapsamında yer alan; 0702.00 GTİP'li Domates (taze/soğutulmuş) ihracatının 14 Nisan 2023 tarihine kadar kısıtlanmasına karar verilmiştir."

Kararda, "Bu kapsamda, 14 Nisan 2023 tarihine kadar 0702.00 GTİP'li Domates (taze/soğutulmuş) ihracat başvuruları (yukarıda belirtilen muafiyet durumları hariç) için Bitki Sağlık Sertifikası ve/veya Sağlık Sertifikası düzenlenmemelidir" ifadelerine yer verildi. (Kısa Dalga)

Ekonomi