Dondurma kriterleri Resmi Gazete'de: Meyve oranı en az yüzde 15 olacak

Dondurma kriterleri Resmi Gazete'de:  Meyve oranı en az yüzde 15 olacak
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Meyve veya sebze kullanılarak üretilen çeşnili dondurmada meyve veya sebze oranı kütlece en az yüzde 15 olacak.

Resmi Gazete'de yayımlanan 'Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği'ne göre meyve veya sebze kullanılarak üretilen çeşnili dondurmada meyve veya sebze oranı en az yüzde 15 olacak.

Fındık, fıstık, ceviz, antepfıstığı, badem gibi sert kabuklu meyve çeşnileri katılarak üretilen çeşnili dondurmalarda bu çeşnilerin bir veya birkaçının birlikte kullanılması halinde toplam çeşni oranı kütlece en az yüzde 5 oranında olacak.

Tebliğe göre süt yağı haricinde dondurmaya yağ bileşeni ilave edilemeyecek. Tebliğde bu maddeyle ilgili "Ancak üretiminde çeşni maddesi kullanılan dondurmalarda bileşiminde doğal olarak bulunması gereken süt yağına ilave olarak kullanılan çeşni maddesinden kaynaklı ve kullanılan çeşni maddesi ile orantılı olacak miktarda bitkisel yağ bulunabilir" denildi.

Tebliğde şu ifadeler yer aldı: "Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde ve piyasaya arzında alkol ve/veya alkol içeren ürünler bileşen olarak kullanılmaz. Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlere dondurma karışımı tanımında belirtilen bileşenlerden gelebilecek protein hariç olmak üzere, kollajen gibi protein esaslı bileşenler ilave edilmez.

Üretiminde çeşni maddesi kullanılmayan dondurmalarda renklendiriciler kullanılmaz.

Ancak sade dondurmada sadece vanilya aromalarının kullanımına izin verilir. Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerde süt ve süt ürünleri aroması veren aroma vericiler kullanılmaz."

Sağlık