Döviz kuru kaç ay daha 'katı önlemlerle' tutulabilir?

Döviz kuru kaç ay daha 'katı önlemlerle' tutulabilir?
Kısa Dalga yazarı İbrahim Ekinci, iktidarın seçime kadar 'idare etmesi durumunda', döviz kurunu tutmak için katı önlemleri bırakacağını ifade etti.

Kısa Dalga'da yayınlanan 'Marjinal Fayda' podcast'ini hazırlayan İbrahim Ekinci, ekonomi yönetiminin seçim öncesinde dolar kurunun 20 lirayı geçmemesi için ilave önlemler alacağı konuşulduğunu ifade etti.

Ekinci, mevcut durumda bunu sağlamak için piyasaya ucuz döviz satmak ve sermaye kontrolü sayılabilecek uygulamaları artırmaktan başka bir yolu gözükmediğini, bunun yaşandığını ifade etti.

Ekinci, Merkez Bankası'nın 6 Şubat'taki depremden sonra TL'yi korumak için rezervlerinden 7 milyar dolar harcadığını, bazı hesaplamalara göre rezerv satışı yılbaşından bu yana 10 milyar doların harcandığını kaydetti.

Ekinci şöyle devam etti: "(Rezerv satışı) Devam edecektir. Ancak satacak döviz bulma meselesi var. Halen başlıca kaynak ihracatçı – turizmci dövizleridir. Başka ülkelerle swap seçeneği bol bol kullanıldı. Bundan sonrası için zor görünüyor. Bu iç kaynak ihtiyaç duyulacak satışları karşılar mı, bu konuda kesin bir şey söylemek zor. Bu nedenle de döviz kuru ile ilgili spekülasyonların arttığı dikkat çekiyor.

Bu noktada tedavüle giren bir tartışma daha var. Son olarak bankaların yurtdışına döviz transferine sınırlama getiren ekonomi yönetimi, bu tür tedbirleri artırarak tam bir sermaye kontrolüne gider mi? Bunun ihtimal dahilinde olduğunu söyleyen yorumlara da rastlandığını belirteyim ancak, bence hükümetin asıl meselesinin kendini seçimlere atmak olduğunu dikkatten uzak tutmamalıyız. Bu birkaç ayı atlatabilirse daha katı kontrol önlemlerine başvurma ihtiyacı da duymayabilir." (Kısa Dalga)

Gündem