Döviz mevduatına markaj artıyor

Döviz mevduatına markaj artıyor
Bankaların döviz cinsi yükümlülükleri için Merkez Bankası’nda tutmak zorunda olduğu tahvil oranı yüzde 3’ten 5’e yükseltildi.

Merkez Bankası (TCMB) döviz cinsinden mevduat için menkul kıymet tesis oranını yüzde 3'ten yüzde 5'e çıkarırken 2023'ten itibaren TL mevduatın toplam içindeki payı yüzde 50'nin altındaki bankalar için oranı yüzde 12'ye kadar artabilecek kademeli bir düzenlemeye geçti. Reuters'ın aktardığına göre bankacılar düzenlemenin döviz mevduatı caydırmayı, TL mevduatın payını artırmayı hedeflediğini belirtirken ilk etki olarak bankalar önümüzdeki üç ayda 88 milyar TL daha Hazine tahvili tutmak zorunda kalacaklar. Düzenleme değişikliği ilk etki olarak 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik getirinin neredeyse iki tam puan düşmesine neden oldu. Karar öncesi önceki gün yüzde 13,12 olan bileşik getiri dün sabah yüzde 10,40'a kadar geriledi.

TCMB önümüzdeki yıl için döviz mevduatın TL'ye dönüş sistemini de değiştirdi. Dövizden TL'ye dönen tutara ilişkin belirlenen oransal hedefler yıl sonunda ortadan kalkacak. Önümüzdeki yıldan itibaren bankalar TL mevduatın mevcut durumda yüzde 46-47 olan oranını yüzde 50'ye çıkarmazlarsa ek tahvil tutma yükümlülükleriyle karşılaşacaklar.

Ekonomi