Dr. Anthony Fauci, 54 yıl sonra resmi görevlerini bırakıyor

Dr. Anthony Fauci, 54 yıl sonra resmi görevlerini bırakıyor
ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne ilk kez 1968 yılında 27 yaşındayken katılan, koronavirüs pandemisiyle mücadelede eski başkan Donald Trump'la yaşadığı gerilimle dünyaca tanınan 81 yaşındaki Dr. Anthony Fauci, aralık ayında resmi görevlerini bırakacağını açıkladı.

ABD’nin en önemli bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Anthony Fauci, yıl sonunda Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü başkanlığı ve Beyaz Saray'ın baş tıbbi danışmanlığı görevlerini bırakmayı planladığını açıkladı.

Fauci yazılı açıklamasında, emekli olmaya niyeti olmadığına dikkat çekti ve "50 yılı aşkın devlet hizmetinden sonra, alanım için hala çok fazla enerjim ve tutkum varken kariyerimin bir sonraki aşamasını sürdürmeyi planlıyorum" dedi.

VOA Türkçe'nin aktardığına göre Fauci, "Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIAID) Başkanı olarak öğrendiklerimi, bilimi ve halk sağlığını ilerletmeye devam etmek ve dünyayı gelecekteki bulaşıcı hastalık tehditlerine karşı hazırlamaya yardımcı olacak yeni nesil bilimsel liderlere ilham vermek, onlara rehberlik etmek için kullanmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne ilk kez 1968 yılında 27 yaşındayken katılan ve bugün 81 yaşında olan Fauci, NIAID’de yürüttüğü bağışıklık düzenleme laboratuvarı liderliğinden de ayrılacak.

Dr. Anthony Fauci, özellikle koronavirüs salgını sırasında, açıklamalarıyla ABD halkının ve dünyanın en yakından izlediği bulaşıcı hastalıklar uzmanı oldu. Fauci, hidroksiklorokin kullanımından maske zorunluluklarına kadar birçok konuda eski Başkan Donald Trump'la ters düştü.

Anthony Fauci, Ronald Reagan'dan başlayarak HIV/AIDS salgını, Batı Nil virüsü, şarbon saldırıları, pandemik grip, çeşitli kuş gribi tehditleri, Ebola, Zika ve son olarak da COVID ve maymun çiçeği konularında, Cumhuriyetçi ve Demokrat toplam yedi ABD başkanına danışmanlık yaptı.

2008 yılında George W. Bush döneminde, Başkanlık Özgürlük Madalyası ile ödüllendirildi.

Fauci geçen ay Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Başkan Joe Biden'ın ilk döneminin sonunda emekli olmayı planladığını, ancak bu adımı çok daha erken atabileceğini söylemişti.

BİDEN’DAN HİZMETLERİ İÇİN TEŞEKKÜR

Fauci’nin açıklamasının hemen ardından ABD Başkanı Joe Biden da yazılı bir açıklama yayınlayarak, teşekkürlerini sundu. Dr. Anthony Fauci ile başkan yardımcılığı görev sırasında ABD’nin Zika ve Ebola'yla mücadelesi konusunda yakın bir şekilde çalıştığını kaydeden Biden, "Onu kendini işine adamış bir kamu görevlisi ve onlarca yıl boyunca en tehlikeli ve zorlu halk sağlığı krizlerimizden bazılarının ön saflarında yer almış, bilgelik ve içgörü sahibi sağlam bir el olarak tanıdım’’ dedi.

ABD Başkanı, ‘’Dr. Fauci'nin halk sağlığına yaptığı pek çok katkı sayesinde ABD’de ve dünyanın dört bir yanında hayatlar kurtarıldı. ABD hükümetindeki görevinden ayrılırken, Amerikan halkının ve tüm dünyanın Dr. Fauci'nin bundan sonra yapacağı her işte uzmanlığından faydalanmaya devam edeceğini biliyorum. Kendisiyle şahsen tanışmış olun ya da olmayın, yaptığı çalışmalarla tüm Amerikalılar’ın hayatına dokunmuştur. Kamu hizmeti için kendisine en derin teşekkürlerimi sunuyorum. ABD onun sayesinde daha güçlü, daha dirençli ve daha sağlıklı’’ ifadelerini kullandı.

Dünya