Dr. Kurt: HÜDA PAR, AKP’nin kayyumu olarak hesaplanıyor

Dr. Kurt: HÜDA PAR, AKP’nin kayyumu olarak hesaplanıyor
Dr. Mehmet Mashuq Kurt, “Bölgeyi, bölge insanı ve kültürünü daha yakından tanıyan HÜDA PAR camiasının uzun vadede hükümetin İslamcı politikalarının kayyumu olacağı hesaplanıyor” yorumunda bulundu.

"Türkiye'de Hizbullah" kitabının yazarı Dr. Mehmet Mashuq Kurt, Alman Junge Welt gazetesine HÜDA PAR- AKP ilişkisine dair konuştu. Kurt, HÜDA PAR’ın uzun vadede AKP’nin Kürt politikaları açısından kayyum işlevi göreceğini ifade etti.

Birgün’de yer alan habere göre, “Eski içişleri bakanı Soylu'nun da doğruladığı gibi HÜDA PAR'ın AKP için, aldığı oy sayısının ötesinde bir önemi var” diyen Kurt, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Öncelikle ortak ideolojik paydaları nedeniyle hükümetin Kürt politikalarında İslami birlik ve kardeşlik söylemini yaygınlaştırması için HÜDA PAR ciddi bir olanak sağlıyor. İkincil olarak AKP'nin 2015 yılından beri gerileyen ve gevşeyen yerel örgütleri yerine motivasyonu daha yüksek HÜDA PAR gönüllülerinin daha efektif çalışacağına inanılıyor. Bölgeyi, bölge insanı ve kültürünü daha yakından tanıyan HÜDA PAR camiasının uzun vadede hükümetin İslamcı politikalarının kayyumu olacağı hesaplanıyor.”

Yerel seçimlerde HÜDA PAR'ın AKP adaylarını destekleyebileceğini söyleyen Kurt, şöyle devam etti: “Bazı illerde HÜDA PAR çevresinden adayların belediye başkanı ve belediye meclis üyesi adayı olacağını tahmin ediyorum. HÜDA PAR'ın bölgede etkisini ve gücünü ne kadar arttıracağı ise sadece hükümetten aldığı destekle değil, geliştirdiği söylem ve politikalarla önümüzdeki süreçte daha belirgin hale gelecek. HÜDA PAR'ı kendi ajandası ve gündemi olmayan, sadece hükümete eklemlenmiş bir yapı olarak düşünmemek gerekiyor. Bilakis, HÜDA PAR camiası kazan-kazan stratejileriyle kendisine legal politik arenada alan açmış durumda ve bu alanın genişleyeceğini düşünüyorum.”

Hizbullah-HÜDA PAR ilişkisine de değinen Kurt, şu ifadeleri kullandı: “Sosyal tabanları açısından Hizbullah ve HÜDA PAR arasında bir devamlılıktan ve ideolojik ortaklıktan bahsedebiliriz. Gözlemim HÜDA PAR'ın yönetici kadrosu içinde Hizbullah davalarında avukatlık yapmış kişiler ve parti yerel yönetimi içinde az sayıda eski Hizbullah mahkumunun olduğu yönünde.” (Kısa Dalga)

Politika