DSÖ maymun çiçeğinde tam sayıyı açıkladı

DSÖ maymun çiçeğinde tam sayıyı açıkladı
Dünya Sağlık Örgütü'nin açıkladığı son verilere göre, şu ana dek 131 maymun çiçeği vakası saptandı. Şüpheli hastalar üzerindeki incelemeler ise sürüyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), nadir görülen ve daha önce Afrika kıtası dışında pek rastlanmayan maymun çiçeği virüsü salgınına dair son verileri açıkladı.

Buna göre şu ana dek, virüsün normalde görünmediği ülkelerde 131 vaka saptandı. DSÖ açıklamasına göre, bunun yanı sıra 106 şüpheli vaka bulunuyor.

'SIRADIŞI AMA ENGELLENEBİLİR'

DSÖ, salgının sıradışı olduğunu ama yayılmasının engellenebileceğini belirtti. Açıklamada, kurumun salgını ele almak için neler yapılabileceği konusunda üye devletlerle toplantılar düzenleyeceği de belirtildi.

Maymun çiçeği virüsü son günlerde Afrika ülkeleri dışında bir dizi Avrupa ülkesinde görüldü. ABD, Kanada ve Avustralya'dan da vaka haberleri geldi.

SEMPTOMLARI NE?

Nadir görülen ve daha önce Afrika kıtası dışında pek rastlanmayan maymun çiçeği virüsü, deride döküntü ve kabarıklıklar, ateş, sırt ve kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri gibi semptomlara yol açıyor.

Hastalar genellikle birkaç haftada iyileşse de, uzmanlar bu viral hastalığın Afrika dışında yayılmasından endişeli.

İlk olarak maymunlarda görülen virüs, çoğunlukla cinsel yolla olmak üzere yakın temasla bulaşıyor. (Kısa Dalga)

Dünya