DSÖ uyarıyor : Kilo kaybı ve diyabette sahte ilaçlara dikkat

DSÖ uyarıyor : Kilo kaybı ve diyabette sahte ilaçlara dikkat
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), tip 2 diyabet ve obezite tedavisinde kullanılan semaglutid sınıfı ilaçlarla ilgili sahte ürün uyarısı yayımladı.

Kısa Dalga- DSÖ' nün yaptığı diyabet ve kilo kaybı ilaçlarını konu alan uyarı, 2023 Ekim ayında Brezilya, Birleşik Krallık ve Kuzey İrlanda’da ve 2023 Aralık ayında Amerika Birleşik Devletleri’nde tespit edilen üç sahte semaglutid ürün grubunu kapsıyor. WHO Küresel Gözetim ve İzleme Sistemi (GSMS), 2022’den bu yana tüm coğrafi bölgelerde sahte semaglutid ürünlerine ilişkin artan raporları gözlemledi.

pexels-towfiqu-barbhuiya-3440682-14513405.jpg

DSÖ İlaçlara ve Sağlık Ürünlerine Erişim Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yukiko Nakatani, 'DSÖ, sağlık profesyonelleri, düzenleyici otoriteler ve kamuoyunun bu sahte ilaç kullanımı konusunda bilinçli olmalarını tavsiye ediyor. Şüpheli ilaçların kullanımının durdurulması ve ilgili otoritelerle paylaşılması çağrısında bulunuyoruz' dedi.

Yayımlanan raporda sahte diyabet ve kilo kaybı için kullanılan sahte ilaçların neden olacağı etkilere de yer verildi.

'Farklı bileşenler bulunabilir'

DSÖ'nün raporunda , 'Sahte semaglutid ürünleri, gerekli aktif bileşenleri içermeyebilir, bu da kan şekeri seviyelerinin kontrolsüz kalmasına ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca, enjeksiyon cihazlarında beyan edilmemiş başka aktif bileşenler bulunabilir, bu da öngörülemeyen sağlık risklerine neden olabilir.' ifadelerine yer verildi.

pexels-karolina-grabowska-6642981.jpg

Dünya Sağlık Örgütü ayrıca sahte ilaçların sağlık üzerinde yaratacağı komplikasyonları da sıraladı. 'Sahte ilaçlar, yönetilmeyen kan şekeri seviyeleri veya kilo ile ilgili sağlık komplikasyonlarına yol açabilir. Dr. Yukiko Nakatani, "Bu ürünler, eğer gerekli aktif bileşenleri içermiyorsa, kan şekeri kontrolsüz hale gelebilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir." şeklinde uyarıda bulundu.

Güvenilir Kaynaklardan Alışveriş

DSÖ' yayımladığı raporda diyabet hastalarının doğru ilaç kullanımına yönelik tavsiyelerde yer aldı. Sahte diyabet ve kilo kaybı ilaçlarından korunmak için en önemli nokta olarak 'internet değil, güvenilir eczaneler 'olduğu vurgusu yapıldı.

'Hastaların ilaçlarını yalnızca lisanslı hekimlerden alınan reçetelerle ve güvenilir eczanelerden satın almaları gerekmektedir. Çevrimiçi (internet) vb. doğrulanmamış kaynaklardan ilaç alımından kaçınılmalıdır.

Ürün Kontrolü

İlaçların ambalaj ve son kullanma tarihlerini kontrol etmek, ürünleri reçete edildiği şekilde kullanmak ve semaglutid enjeksiyonlarını buzdolabında saklamak önemlidir.' ifadelerine yer verildi.

Semaglutid nedir?

Semaglutid, tip 2 diyabet ve obezite tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Bu ilaç, glukagon benzeri peptid-1 (GLP-1) reseptör agonistleri olarak bilinen bir ilaç sınıfına aittir. Semaglutid, vücutta insülin salgısını artırarak ve glukagon salgısını azaltarak kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur. Aynı zamanda iştahı baskılar ve bu nedenle kilo kaybını desteklemek için de kullanılabilir. (Haber Merkezi)

Sağlık