DSÖ'den 'gizemli hepatit' açıklaması: Aşıyla ilgisi yok

DSÖ'den 'gizemli hepatit' açıklaması: Aşıyla ilgisi yok
Dünya Sağlık Örgütü, 12 ülkede çocuklar arasında yayılan gizemli hepatit hakkındaki açıklamasında, bir çocuğun öldüğünü teyit etti. DSÖ, vakaların incelendiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 12 ülkede en az 169 çocukta görülen gizemli hepatit vakalarıyla ilgili açıklama yaptı. DSÖ en az bir çocuğun bu ağır hepatit türünden öldüğünü teyit ederken, vakaların Covid aşılarıyla ilgili olduğu iddialarını yalanladı.

HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?

DSÖ açıklamasında, 169 çocukta nadir görülen akut hepatite rastlandığı, bu çocuklardan 17'sinin karaciğer nakline ihtiyaç duyulacak kadar ağır hastalık geçirdiği belirtildi. Buna göre, enfeksiyonların büyük çoğunluğu İngiltere'de görüldü. İngiltere'de 114, İspanya'da 13, İsrail'de de 12 vaka tespit edildiği, ABD, Danimarka, İrlanda, Hollanda, İtalya, Fransa, Norveç, Romanya ve Belçika'da vakalara rastlandığı belirtildi.

'AŞIYLA İLGİSİ YOK'

DSÖ, gizemli hepatitin Covid-19 aşılarıyla bağlantılı olduğu iddiasını da reddetti. Açıklamada, hastalanan çocukların büyük çoğunluğunun Covid-19 aşısı yapmadığına dikkat çekildi. Bazı uzmanlarsa, bu çocukların bağışıklık sistemlerinin pandemi sırasında çok az sosyalleşmeleri nedeniyle zayıflamış olmasının gizemli vakaları açıklayabileceğini düşünüyor.

BEŞ TİPİK TÜRLE İLGİSİ OLMAYAN SUŞ

Çocuklarda hafif hepatit ilk kez görülen bir durum değil. Ancak geçmişte sağlık sorunu olmayan çocukların şiddetli hepatit geçirmesi ender rastlanan bir durum. Sağlık yetkilileri, ilk kez ocak-nisan arasında İskoçya'dan bildirilen ve bir aylık bir bebek ile 16 yaş arasındaki gençleri etkileyen gizemli hastalığı araştırıyor. Vakalar, hepatit virüsünün beş tipik suşundan (hepatit A, B, C, D ve E) hiçbiriyle bağlantılı olmadığı için özellikle sıra dışı bulunuyor.

HEPATİT SEMPTOMLARI NELERDİR?

Hepatit semptomları arasında koyu renkli idrar, gözlerde ve ciltte sararma, yorgunluk, ateş, iştahsızlık, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, açık renkli dışkı ve eklem ağrısı bulunuyor. (Kısa Dalga)

Sağlık