DSÖ'den maymun çiçeği uyarısı: Başka ülkelere yayılabilir

DSÖ'den maymun çiçeği uyarısı: Başka ülkelere yayılabilir
Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsü vakalarının bir haftada yaklaşık üç kat arttığını açıkladı. Bazı vakaların temaslılarının bulunamadığı belirtilen açıklamada, virüsün başka ülkelere de yayılma riski vurgulandı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Afrika dışındaki maymun çiçeği vakalarının sayısının bir hafta içinde yaklaşık üç katına çıktığını açıkladı. Buna göre, virüsün normalde görülmediği ülkelerdeki vaka sayısı 780'e yükseldi. Bu sayı, geçtiğimiz hafta sadece 257'ydi.

DSÖ, son üç hafta içinde raporlanan 780 vakanın gerçek vaka sayısından muhtemelen daha düşük olduğu konusunda uyarıda bulunarak, küresel risk seviyesini 'orta' olarak sınıflandırdığını duyurdu.

HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?

Açıklamaya göre, şu ana dek çoğu Avrupa ve Kuzey Amerika'da olmak üzere 27 ülkede maymun çiçeği görüldü. Meksika, Arjantin, Fas ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de az sayıda vaka görüldüğü belirtildi. En çok vakanın görüldüğü ülke ise İngiltere oldu. İngiltere'de 207, İspanya'da 156 ve Portekiz'de 138 vaka saptandı.

'BAŞKA ÜLKELERE YAYILABİLİR'

DSÖ, hastalığa dair son güncellemesinde, bazı ülkelerde yeni raporlanan vakalarının önceden teyit edilmiş vakalarla temasının tespit edilemediğine dikkat çekerek, bu durumun virüsün kayda geçmemiş vakalar yoluyla bulaşıyor olduğu anlamına gelebileceğini belirtti. Kurum, virüsün henüz vaka görülmeyen ülkelerde de yayılmasının yüksek ihtimal dahilinde olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Açıklamada, maymun çiçeğinin şu an için halk sağlığına yönelttiği tehdit 'düşük' olarak nitelense de, virüsün normalde görülmediği ülkelerde yaygın hale gelmesi halinde bu seviyenin yükseltilebileceği de vurgulandı.

Maymun çiçeği virüsü, ateş, ciltte çıban benzeri lezyonlar, kaşıntı, kas ve sırt ağrıları gibi semptomlara yol açıyor. Hastalık çoğu vakada birkaç haftada kendiliğinden geçiyor. Virüs çok yakın temasla yayılırken, DSÖ'ye göre son vakaların büyük kısmın erkeklerle seks yapan erkeklerde tespit edildi. (Kısa Dalga)

Sağlık