DSÖ'den ülkelere Covid-19 çağrısı: Bilgilerini bizimle paylaşın

DSÖ'den ülkelere Covid-19 çağrısı: Bilgilerini bizimle paylaşın
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhonam Ghebreyesus, ülkelere çağrı yaparak, Covid-19 salgınının kökeni hakkında 'bilgileri varsa' kendilerine iletmelerini istedi.

ABD’de son günlerde Covid-19 salgınının kökenlerinin, Çin'in Vuhan kentindeki laboratuvardan sızdığına dair yapılan açıklamalar dünya gündeminde yer almıştı.

ABD’nin iç istihbarat ve güvenlik kurumu Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) Direktörü Christopher Wray, “FBI, bir süredir salgının kökenlerinin büyük olasılıkla (Çin) Vuhan’daki potansiyel bir laboratuvar (sızma) olayı olduğunu değerlendiriyor” demişti.

'Bilgileri bize iletin'

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhonam Ghebreyesus, dün dünya sağlık gündemine dair haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuya değindi.

DSÖ yöneticisi, şunları söyledi: “Geçtiğimiz birkaç gün içinde Covid-19 salgınının kökenlerine ilişkin dikkatler yeniden gündeme geldi. Daha önce de söylediğimiz gibi, herhangi bir ülkenin salgının kökenleri hakkında bilgisi varsa, bu bilginin DSÖ ve uluslararası bilim camiasıyla paylaşılması çok önemlidir - suçu paylaştırmak için değil, bu salgının nasıl başladığına dair anlayışımızı ilerletmek için, böylece gelecekteki (bölgesel) salgınları ve pandemileri önleyebilir, bunlara hazırlanabilir ve müdahale edebiliriz."

Çin'le peş peşe görüşme

Adhonam, DSÖ’nün Çin’e veri paylaşımında şeffaf olmaları konusunda sürekli çağrı yaptıklarını hatta birkaç hafta öncesine kadar bu konuda Çin’in üst düzey yetkilileriyle birçok kez görüştüğünü ve yazıştığını vurguladı.

DSÖ genel direktörü, şunları ifade etti: “Aynı zamanda, köken araştırmalarının devam eden siyasallaşması, tamamen bilimsel olması gereken bir süreci jeopolitik bir futbola dönüştürdü ve bu da kökenleri belirleme görevini daha da zorlaştırıyor. Bu da dünyayı daha az güvenli hale getiriyor.”

Adhonam, Türkiye ve Suriye’nin kuzey batısını etkileyen deprem felaketine değinerek, “Gördüğüm ve duyduğum yıkım ve acılar karşısında derinden sarsıldım ve üzüldüm. Türkiye'nin Hatay ilinde neredeyse her bina ya çökmüş ya da tehlikeli bir şekilde duruyor” dedi. (DHA)

Dünya