Dünya Altın Konseyi açıkladı: Türkiye altın alımında Ekim ayında ikinci sırada

Dünya Altın Konseyi açıkladı: Türkiye altın alımında Ekim ayında ikinci sırada
Dünya Altın Konseyi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının Ekim ayında 19 ton satın alarak, bu rakamla ilk sıradaki Çin Halk Bankasından sonra geldiğini açıkladı.

Artı Gerçek'in haberine göre, Dünya Altın Konseyi'nin geçen hafta yayımladığı rapora göre dünya çapında çapta merkez bankaları Ekim ayında 42 ton net altın alımı gerçekleştirdi.

Bir önceki aydan yüzde 41 oranında düşük

Raporda, söz konusu alım düzeyinin Eylül ayına göre yüzde 41 daha düşük, Ocak-Eylül aralığına göre ise yüzde 23 oranında daha yüksek olduğu belirtildi.

Ekim'de Çin Halk Bankası (PBoC), her zamanki gibi liderliğini koruyarak, 23 ton altın alımı ile dünyadaki en büyük külçe altın alıcısı sıralamasını bozmadı. Buna göre PBoC'nin net alımlarının 2023 yılında 204 tona çıktığı, toplam rezervlerinin ise 2215 tona ulaştığı ifade edildi.

TCMB, Çin Halk Bankasından sonra ikinci sırada

Rapora göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da Ekim ayı içinde 19 tonluk önemli bir alım yaparak resmi altın rezervlerini (TCMB artı Hazine varlıkları olarak) 498 tona çıkardı ancak yılın başından bugüne kadarki sürede, 44 ton ile net satıcı olmayı sürdürdü.

Diğer ülke bankalarının alımları daha mütevazı

Raporda, bu iki banka dışında alımların daha mütevazı olduğu belirtildi.

Hindistan Merkez Bankası, Çek Ulusal Bankası, Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Bankası ve Katar Merkez Bankası ekim ayının diğer önemli alıcıları oldu. (Kısa Dalga)

Ekonomi