Dünya genelinde bilgisayar yazılım sistemlerinde sorun: İşlemler durdu

Dünya genelinde bilgisayar yazılım sistemlerinde sorun: İşlemler durdu
Dünya genelinde yazılım sistemleri sorun yaşandı. Kesintinin nedeni olan Microsoft, "Sorunun altında yatan neden düzeltildi" açıklaması yaptı.

Kısa Dalga - Dünya genelinde bilgisayar yazılım sistemlerinde sorun yaşandığı ve işlemlerin durdurduğu öğrenildi. Aralarında büyük bankalar, medya kuruluşları ve havayolu şirketlerinin de bulunduğu bir dizi küresel şirket, toplu bir yazılım sistemi kesintisinden etkilendiğini bildirdi.

Microsoft: Sorun çözüldü

Microsoft 365, saat 14:00'te yaptığı açıklamada, "Sorunun altında yatan neden düzeltildi ve birkaç Microsoft 365 uygulaması ve hizmeti tam işlevselliğe geri yüklendi. Kalan etki bazı uygulama ve hizmetlerde sürüyor" dedi.

Sorun yaşanan yerler

ABD'nin Alaska eyaleti acil durum hizmetlerinin etkilendiği uyarısında bulunurken, Londra Menkul Kıymetler Borsası'nın da etkilendiği bildirildi.

Avustralya özellikle uçuşların durması, süpermarketlerin kasada kaos yaşaması ve yayın ağlarının grafikler ve bilgisayarların arızalanması nedeniyle yayında zor durumda kalmasıyla büyük sorun yaşadı.

Kesintinin nedeni belli değil, ancak etkilenenlerin çoğu bunu Microsoft PC işletim sistemleriyle ilişkilendirdi. Günün erken saatlerinde X'te yayımlanan resmî Microsoft 365 hizmet güncellemesinde "kullanıcıların çeşitli Microsoft 365 uygulama ve hizmetlerine erişimini etkileyen bir sorunu araştırıyoruz" denildi.

Ancak bir Microsoft Sözcüsü, BBC'ye yaptığı açıklamada "hizmetlerin çoğunun günün erken saatlerinde kurtarıldığını" söyledi.

Reuters, Londra Menkul Kıymetler Borsası'nda bir kesinti yaşandığını belirtirken, Alaska yetkilileri birçok 911 ve acil olmayan çağrı merkezinin düzgün çalışmadığını söyledi.

Bakan Uraloğlu’ndan açıklama: Aksaklığın siber kaynaklı olmadığını tespit ettik

Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda yaşanan kesintiye dair açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda yaşanan kesintiye ilişkin yapılan incelemede yaşanan aksaklığın siber kaynaklı olmadığını tespit ettik. Söz konusu kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edilmekle birlikte çözüm önerileri SOME iletişim platformu üzerinden tüm SOME'lerimizle paylaşılmıştır. SOME'lerimiz bizim siber olaylara müdahale ekiplerinin koordinasyonu ve onların katılımcılarıdır. Ülkemizin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerimizle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaları takip ediyoruz. Bu anlamda bu zarara uğrayan ya da etkilenen sistemlerle ilgili olarak kurumlarla hemen irtibata geçtik. Bazı kurumlarımızda hemen müdahale ile birlikte buradaki aksaklığın önemli bir bölümünü atlattığımızı söyleyebilirim. Zannediyorum, birkaç saat içerisinde sistem artık vatandaşı etkileyen durumdan çıkarılmış olur. Bunun tekrar etmemesi için gereken önlemleri arkadaşlarımızla planladık. İlgili kurumlarımızla özel sektör ve kamu ile iletişim halindeyiz. İnşallah sistemi bir an önce işler hale getirerek bunu da ortadan kaldırmış olacağız. Bunun özellikle altını çizmek istiyorum, bir siber saldırı söz konusu değildir" dedi.

dha-83158-1.jpg

Sabiha Gökçen Havalimanı etkilenmedi

ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sistemlerinde yaşanan arızadan birçok sektör ve şirket olumsuz etkilendi. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ise BT hizmetlerinin kesintiden etkilenmediğini açıkladı. Açıklama, şöyle:

“Yazılım kaynaklı küresel çapta yaşanan ve dünya genelindeki pek çok sektör/işletmeyi etkileyen BT kesintisi, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Bilgi Teknolojileri hizmetlerini etkilememiştir. Havalimanımızdaki hizmetlerimiz kesintisiz olarak devam etmektedir.”

Microsoft'tan açıklama: 'Hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor'

Microsoft, Microsoft 365 uygulama ve hizmetlerine erişimde aksaklık yaşandığını ancak sorunu hafifletici önlemler alınmaya devam edilirken hizmetlere erişimde iyileşme görüldüğünü bildirdi.

Microsoft 365'in internet sitesinde yer alan açıklamada, Microsoft 365 uygulamaları ve hizmetleri için etki azaltma çalışmalarına devam edildiği belirtildi.

Mevcut sorunun çeşitli Microsoft 365 uygulamalarını ve hizmetlerini kullanmaya çalışan tüm kullanıcıları etkiliyor olabileceği ifade edilen açıklamada, etkilenen uygulama ve hizmetler arasında Microsoft Defender, Microsoft Teams, Microsoft Purview ve OneDrive'ın da bulunduğu bilgisi verildi.

Sorunun ana nedeni olarak Azure bulut sistemindeki bir yapılandırma değişikliğinden dolayı depolama ve bilgi işlem kaynakları arasında yaşanan kesintiye işaret edildi.

Açıklamada, "Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor." ifadesi kullanıldı.

Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike'in sistemlerindeki aksaklık sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir kesinti yaşanıyor.

BTK: Siber saldırı kaynaklı değil

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintinin siber saldırı kaynaklı olmadığını açıkladı.

Dünya genelinde havalimanları, bankalar, bazı medya kuruluşları ve şirketlerde, yazılım sistemlerinde teknik aksaklık meydana geldi. BTK, Türkiye'yi de etkileyen aksaklığa ilişkin açıklama yaptı. Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta kesintiler meydana geldiği belirtilerek, "Yapılan inceleme neticesinde yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı tespiti yapılmıştır. Söz konusu kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edilmekle birlikte çözüm önerileri SİP platformu üzerinden tüm SOME'lerimiz ile paylaşılmıştır. Ülkemizin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerimizle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaya devam ediyoruz" denildi.

Sky News yayını durdu: Teknik bir arıza dünya yazılım sistemini çökertti

İngiltere'nin önemli televizyon haber kanallarından Sky News yayın yapamadı. Yayıncı kuruluşun icra kurulu başkanı David Rhodes X'te yaptığı açıklamada "Sky News bu sabah canlı yayın yapamadı, şu anda izleyicilere kesinti için özür dilediğimizi söylüyoruz" dedi. Sosyal medyada açıklama yapan sağlık yetkı̇lı̇lerı̇ne göre İngı̇ltere'nı̇n sağlık rezervasyon sı̇stemı̇ şu an çevrimdışıyken, Edinburgh Havalimanı'nda yolcuların otomatik biniş kartı tarayıcılarını kullanamadığını, elle kontrol yapıldığı duyuruldu. İrlandalı havayolu şirketi Ryanair da bir "BT kesintisinden" etkilendiğini belirtti.

Sydney Havalimanı: 'Üçüncü taraf bir yazılım platformundaki teknik bir arıza'

Avusturalya'nın başkenti Sydney'in havalı̇manı sözcüsü, "Uçuşlar gelı̇yor ve gı̇dı̇yor ancak akşam boyunca bazı gecı̇kmeler olabı̇lı̇r" dedi. Avustralya Ulusal Siber Güvenlik Koordinatörlüğü'nden yapılan açıklamada, "Mevcut bilgilerimiz, bu kesintinin, etkilenen şirketler tarafından kullanılan üçüncü taraf bir yazılım platformundaki teknik bir sorunla ilgili olduğu yönündedir" denildi.

İsrail Sağlık Bakanlığı açıklama yaptı: 'Sağlık hizmetlerini etkiliyor'

İsrail Sağlık Bakanlığı, "Bilgisayar sunucularındaki küresel arıza hastaneleri ve sağlık hizmetlerini etkiliyor" açıklaması yaptı. Alman Borsası, ı̇şlemlerin normal olarak başladığını ancak kontrollerin devam ettiğini bildirdi. İsviçre Borsası'ndan yapılan açıklamada ise altıncı grup sistemlerin normal çalıştığı kaydedildi.

(Dış Haberler)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Dünya