Dünyada bir ilk: 'Siber Suç Endeksi' çıkarıldı… Türkiye de listede

Dünyada bir ilk: 'Siber Suç Endeksi' çıkarıldı… Türkiye de listede
Üç yıl süren yoğun bir araştırmanın ardından, uluslararası bir araştırma ekibi, ulusal düzeyde en önemli siber suç kaynaklarını sıralayarak dünyanın önemli siber suç noktalarını belirledi.

Dünya Siber Suç Endeksi, Oxford Üniversitesi ve UNSW (New South Wales Üniversitesi) ortaklığında geliştirildi.

Araştırmada beş ana siber suç kategorisi değerlendirildi:

  1. Teknik ürünler/hizmetler (örneğin kötü amaçlı yazılım kodlama, botnet erişimi, ele geçirilmiş sistemlere erişim, araç üretimi).
  2. Saldırılar ve gasp (örn. hizmet reddi saldırıları, fidye yazılımları).
  3. Veri/kimlik hırsızlığı (örn. bilgisayar korsanlığı, kimlik avı, hesapların ele geçirilmesi, kredi kartlarının ele geçirilmesi).
  4. Dolandırıcılık (örn. avans ücreti dolandırıcılığı, iş e-postalarının ele geçirilmesi, çevrimiçi açık artırma dolandırıcılığı).
  5. Nakde çevirme/kara para aklama (örn. kredi kartı dolandırıcılığı, para katırları, yasadışı sanal para platformları).


Rusya lider, Türkiye 28. sırada

kisa-dalga31.jpg
Dünya Siber Suç Endeksi

Plos One dergisinde yayınlanan endekste, Rusya listenin başında yer alırken onu Ukrayna, Çin, ABD, Nijerya ve Romanya takip ediyor. Türkiye listede 50 ülke arasında 28. sırada yer alıyor.

“Teknik verilerle siber suçlular tespit edilemiyor”

Oxford Üniversitesi ve UNSW Canberra'dan çalışmanın eş yazarı Dr. Miranda Bruce, "Endeksin temelini oluşturan araştırma, siber suçluların etrafındaki anonimlik perdesinin kaldırılmasına yardımcı olacak ve umuyoruz ki artan kâr odaklı siber suç tehdidine karşı mücadeleye yardımcı olacaktır" dedi.

kisa-dalga32.jpg

Oxford Üniversitesi’nden Doç. Jonathan Lusthaus ise siber suçların büyük ölçüde görünmez bir olgu olduğunu çünkü suçluların genellikle sahte profillerin ve teknik korumaların arkasına saklanarak fiziksel konumlarını gizlediklerini belirterek "Faaliyetlerinin yasadışı ve anonim doğası nedeniyle, siber suçlulara kolayca erişilemiyor veya güvenilir bir şekilde araştırılamıyor. Siber suçlular saldırılarını dünyanın dört bir yanındaki internet altyapısı üzerinden gerçekleştirdiklerinden, konumlarını belirlemek için teknik verileri kullanmaya çalışırsanız da başarısız olursunuz. Bu suçluların gerçekte nerede bulunduklarına dair bir resim çizmek için elimizdeki en iyi araç, işi bu insanları takip etmek olan kişilerle anket yapmak" dedi. (Kısa Dalga)

Araştırma