Düzce'nin geçmişi çürük çıktı: Binalarda 1999 öncesi kullanılan beton kalitesiz

Düzce'nin geçmişi çürük çıktı: Binalarda 1999 öncesi kullanılan beton kalitesiz
Düzce’de meydana gelen deprem sonrasında hazırlanan raporda, özellikle 1999 öncesinde yapılan binalarda kullanılan beton kalitesinin yönetmelik standartlarının altında olduğu belirtildi.

Düzce Gölkaya’da 23 Kasım’da meydana gelen 5.9 şiddetindeki deprem sonrasında hazırlanan raporda, 1999 yılından önce inşa edilen; çoğunda tasarım, mühendislik ve işçilik hataları bulunan ağır hasarlı yapıların depreme dayanıksız olduğu belirtildi. Raporda, kullanılan beton kalitesinin yönetmelikte belirlenen standartların altında kaldığı tespit edildi.

Düzce Gölyaka merkezli 23 Kasım'da meydana gelen ve 93 kişinin yaralandığı 5.9 büyüklüğündeki depremle ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve Düzce Üniversitesi öğretim görevlilerince saha araştırmaları sonucu teknik rapor hazırlandı.

Hazırladıkları rapora ilişkin bilgi veren KTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık şunları söyledi:

“Düzce'de gördüğümüz manzara olası İstanbul depremi için sevindirici bir haber. Çünkü 2000'li yıllardan sonra ilk defa bir bölge böyle bir depremi test ettiği için o tarihten sonra inşa edilmiş yapıların durumunun gayet iyi olduğunu gördük. Fakat 1999 öncesi yapılmış ve halen kullanılan yapılarda çok hızlı bir kentsel dönüşüme gitmemiz gerektiğinin altını çizdik. Yapım aşamasında olan problemlerde projeye uyulmamış olması, projede belirtilmiş olan malzeme özelliklerinin yani beton kalitesinin yerinde uygulanmadığı, zamanında kürlenmediği, sulanmadığı veya çimentosunun malzemesinin içerisindeki agreganın uygun olmadığı gibi bir sürü problem var. Bunların hepsi maalesef denetimsizliğin olduğu dönemlerde."

Prof. Dr. Altunışık, 2000 yılından sonra yönetmeliklere uygun inşa edilen yapılarda denetim, imalat ve proje aşamasında önemli yol katedildiğini de dile getirerek 1999 öncesinde yapılan binalara ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Bu problemlerin inşallah bu tarihten sonra olacak yeni binalarda yaşanmayacağını düşünüyorum fakat 1999 öncesinde hangi ilimizde olursa olsun, olası bir depremdeki bütün yapı stokunun çok önemli bir risk altında olduğunu; depremin şu an çok önemli derecede beklendiği İstanbul, İzmir, Bursa, Elazığ, Erzincan gibi aktif fayların olduğu, büyük depremlerin beklendiği bu illerde öncelikli olarak 1999 öncesi yapılmış binaların hızlıca kentsel dönüşüme girmesi veya mevcut durumlarının güçlendirilmesi gerektiğini tekrar göz önüne sermiş oldu."(DHA)

Gündem