e-Devlet'ten EYT başvurusu nasıl yapılır? '700 bin online emeklilik başvurusu'

e-Devlet'ten EYT başvurusu nasıl yapılır? '700 bin online emeklilik başvurusu'
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) il müdürlüklerine gitmeden e-Devlet üzerinden başvuru yapabiliyor. Şimdiye dek 700 bin başvuru geldi.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, e-Devlet üzerinden yapılan EYT başvuru sürecini ve gelinen noktayı değerlendirdi.

Koç, EYT'linin e-Devlet üzerinden başvuru yapmasının son derece kolay olduğunu belirterek, e-Devlet'te 62 milyon kullanıcıya 6 bin 800'den fazla hizmet sunulduğunu ifade etti.

Koç, EYT başvuruları için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) gitmeye gerek olmadığını, başvuruların internetten yapılabileceğin ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi başkanı, "Ne öncesinde ne sonrasında SGK müdürlüklerine gitmelerine gerek yok" dedi.

EYT'ye kaç kişi başvurdu?

E-Devlet'ten EYT başvurularının 3 Mart'ta başladığını hatırlatan Koç, şunları söyledi: "O günden bu yana geçen 5 gün içerisinde yoğun bir talep var. Vatandaşlarımız şu ana kadar bu hizmeti 8 milyon kez sorguladılar. SGK ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'mızın beklentisi ilk etapta 2 milyon 250 bin vatandaşımızın emekli olmasıydı ama sorgulama sayısı 8 milyonu buldu. Emekli olmayacak vatandaşlarımız bile bu hizmeti sorguladılar ve bu sabah itibarıyla da koşulları sağlayan 700 bin vatandaşımız EYT başvurusunu e-Devlet kapısı üzerinden tamamladı."

'E-Devlet'ten EYT başvurusu'

Koç, "E-Devlet üzerinden EYT başvurusu nasıl yapılır" sorusuna şu yanıtı verdi: "Vatandaşlarımız internet sitemiz ya da mobil uygulamamız üzerinden e-Devlet kapısına girdiği zaman arama çubuğuna sadece 3 harf yazacaklar; EYT. Bunu yazıp arama çubuğuna bastıkları zaman karşılarına çıkan ilk hizmet 'Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesi Hizmeti' oluyor. Bu hizmete girdikleri zaman yaşlılık aylığını seçecekler. 4A mı, 4B mi olduklarını seçecekler. Banka bilgilerini seçecekler. Elektronik posta ve cep telefonu bilgilerini paylaştıktan sonra 'Başvur' tuşuna bastıklarında, başvuru süreci tamamlanmış olacak. Yani süreç bu kadar basit." (DHA)

Ekonomi