Ece Ayhan anısına düzenlenen yarışmanın şartları ve jürisine tepki

Ece Ayhan anısına düzenlenen yarışmanın şartları ve jürisine tepki
Şair Ece Ayhan anısına Eceabat Belediyesi tarafından düzenlenen yarışma, şartları ve jüri tercihleriyle tepki topladı.

Çanakkale’de bulunan Eceabat Belediyesi tarafından Ece Ayhan Öykü ve Şiir Yarışması düzenlendi. Katılım şartlarını ve jürisini açıklayan edebiyat yarışması, sosyal medyada ağır eleştiriler aldı.

Yarışmanın katılım koşulları 'millî ve manevi değerler' vurgusu yer aldı. Koşulda şu ifadelere yer veriliyor: “Yapıtlar millî ve manevi değerlere, genel ve evrensel ahlak ile insanlık ilkelerine uygun olmalıdır.”

Seçici kurulda Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli, belediye başkan aday adayı Yusuf Acar, Tansu Çiller’in doktoru olarak tanınan Prof. Dr. Bedirhan Üstün ve diş hekimi Tuğba Gürbüz yer alıyor.

Yarışmada öykü ve şiir kategorilerinde birincilere 4.000 TL, ikincilere 2.000 TL ve üçüncülere 1.000 TL para ödülü dağıtılıyor.

'ÇÜŞ BE KARDEŞİM, ÇÜŞ'

1931 – 2002 yıları arasında yaşayan, İkinci Yeni şiir akımının öncülerinden Ece Ayhan, Türk edebiyatının en önemli şairleri arasında yer alıyor. Ayhan’ın adına düzenlenen yarışma hakkında sosyal medyada birçok tepkili paylaşım yapıldı.

Şair Asuman Susam, “Bu ibretlik bir şey. Bununla da tuğ dikmişler: Yapıtlar millî ve manevi değerlere, genel ve evrensel ahlak ile insanlık ilkelerine uygun olmalıdır" dedi.

Eleştirmen ve yayıncı Semih Gümüş de, "Çüş be kardeşim, çüş. Ece Ayhan adına ‘yarışma’ düzenlemişler. ‘Yapıtlar millî ve manevi değerlere, genel ve evrensel ahlak ile insanlık ilkelerine uygun olmalıdır’ koşulu koymuşlar. Siz kim oluyorsunuz da Ece Ayhan adına yarışma düzenliyorsunuz… Tepeden tırnağa uyduruk işler" ifadelerini kullandı.

Barbaros Altuğ, "Ece Ayhan kendi şiiriyle kendi yarışmasına katılamazdı büyük olasılıkla" yorumu yaptı.

Kısa Dalga yazarı eleştirmen Emek Erez de, “Hem Ece Ayhan’ın fikirsel tahayyülünü hiçe saymak hem de mirası üstünde tepinmek, ‘şiirimiz karadır abiler…’ diyerek buna karşı durmalı, umarım kimse başvurmaz" dedi.

'BU ÖDÜL VE KURUMU ŞİMDİDEN ŞAİBELİDİR'

Barbarları Beklerken Sanat Kolektifi de konu hakkında bir açıklama yayınlayarak, “Eceabat Belediyesi büyük bir hatanın eşiğinde. Bu ödül ve kurumu şimdiden şaibelidir. Bu şaibe bizzat Ece Ayhan şiiri tarafından tespit edilmiştir,” ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Kültür Sanat