Edirne'de 'millet bahçesi'ne karşı 'insan zinciri': Belediye başkanı da tepkili

Edirne'de 'millet bahçesi'ne karşı 'insan zinciri': Belediye başkanı da tepkili
Söğütlük İzzet Arseven Kent Ormanı'na yapılması planlanan 'millet bahçesi' projesini protesto eden grup, el ele tutuşarak 'insan zinciri' oluşturdu.

Karağaç Mahallesi'nde, mülkiyeti Orman Müdürlüğü'nde bulunan ormana geçen ay 'millet bahçesi' yapılacağı duyurulmuştu.

Bunun üzerine proje kapsamında ormanda beton yürüyüş yolları yapılarak ağaçların kesileceğini belirten meslek odaları, STK ve siyasi parti temsilcileri, 'Söğütlük Doğal Kalsın' platformunu kurmuştu.

edirne-millet-bahcesi-eylem1.jpg

Platform üyeleri, bugün ormanın bulunduğu alanda 'insan zinciri' etkinliği düzenledi. Etkinliğe bölge halkından da katılım oldu.

Ortak açıklamayı okuyan Ziya Gökerküçük, bölgede tescilli ağaçlar bulunduğunu, doğal SİT alanı ve taşkın sahası içinde yer aldığını söyledi.

Gökerküçük, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizler bu doğal cennetin kentlilere yakışan, bilimin, aklın gerekleri ve kentlilerin istekleri doğrultusunda düzenlenmesini yıllardır talep etmekteyiz. Millet bahçeleri mevzuatı da bunun için var. Mevzuat diyor ki; 'Betonların yığıldığı bölgelerde yaşam alanları, sosyalleşme sahaları için millet bahçeleri oluşturulur.' Ama Söğütlük Ormanı gibi tescilli ağaçların olduğu bölgede millet bahçesi kurulamaz. Burada millet bahçesi yapmak yasalara, vicdanlara, kentli haklarına uygun değildir. Anılarımızın yok edilmesidir. Yaşam hakkımıza, günlük yaşamımıza müdahaledir."

BELEDİYE BAŞKANINDAN TEPKİ

edirne-millet-bahcesi-eylem2.jpg

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, projenin kentliye sorulduktan sonra yapılması gerektiğini söyledi.

Gürkan, şunları kaydetti: “Burada iki şeyi birbirinden ayırmak gerekiyor. Edirne’de insanların rahat edeceği, konfor bulabileceği yeni düzenlemeler yapılması kimseyi rahatsız etmiyor. 'Söğütlüğün içerisinde betondan, asfalttan, farkı malzemelerden bir şeyler yapılması söğütlüğün doğallığı bozulmasın' deniyor. Diğer taraftan ortada bir proje var. Yapılan bir ihale var. O projeden ne Edirne Belediyesi'ne sunulmuş bir proje var, ne de kentliyle paylaşılmış bir proje var. Bugün geldiğimiz noktada kent nehir kenarlarında yürüme alanları, kent insanının konfor bulabileceği alanlar elbette yapılsın ama öncelikle bu projenin kentliye sorulup tartışıldıktan sonra kentlinin onayı alındıktan sonra yapılması gerekir."

Konuşmaların ardından kent ormanının bulunduğu alanda el ele tutuşanlar insan zinciri oluşturdu. Etkinlik, kent ormanında ağaçların temsili olarak korunma amaçlı çevrelenmesiyle sona erdi. (DHA)

Yaşam