Efkan Ala'dan 'anayasa' açıklaması: Çoğunluğun desteklediği, azınlığın razı olduğu bir metin çok kıymetli

Efkan Ala'dan 'anayasa' açıklaması: Çoğunluğun desteklediği, azınlığın razı olduğu bir metin çok kıymetli
Yeni anayasa konusunda açıklamalarda bulunan AKP Genel Başkan Vekili Efkan Ala, "Çoğunluğun desteklediği, azınlıkta kalanların da razı olduğu bir uzlaşı metnini ortaya çıkarmak çok kıymetlidir. Biz ne zaman siyasi bir krizle karşılaşsak onu hemen asıl sahibine götürdük, millete götürdük. Her referandumdan da başarıyla çıktık" dedi.

AKP Genel Başkan Vekili Efkan Ala, 7 Ekim'de yapılacak AKP olağanüstü kongresine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Değişim ile birikimin bir arada olacağı bir kongre yapacaklarını aktaran Efkan Ala, "Türkiye'nin birikim ile yeniliği bir arada göreceği bir kongre olacağını söyleyebilirim. Partimizin karar mekanizmalarını oluştururken yine değişimle tecrübe milletimizin huzuruna çıkacaktır. Biz geçtiğimiz seçimlerde TBMM'deki milletvekillerimizin yüzde 65'ni yeniledik. Ama önceki dönem milletvekillerimiz yine sahadalar. Siyaset sadece Meclis'te yapılmıyor. AK Parti, AK Parti teşkilatının ve genel merkezinin dışında 12 milyon üyesi olan büyük bir ailenin partisidir. Mekanizmaların dışında olan kardeşlerimiz daha çok sahadalar ve siyaset yapıyorlar" dedi.

DHA'ya konuşan Ala, "AK Parti'de tabii ki değişim olacak. Her zaman birikimle yeniliği ve değişimi bir arada tutuyoruz. AK Parti, değişim ve birikimi bir arada taşıyan ve bir arada geliştiren partinin adıdır. Milleti memnun eden, o günün koşullarına göre karar alabilecek mekanizmaları oluşturacaktır. Önümüzdeki kongrede de milletimizin değişim arzusunu, birikimin taşınması arzusunu, tecrübenin değişimle birlikte görüleceği bir kompozisyonu milletimizle buluşturacağız" ifadelerini kullandı.

"AK Parti'den sonra vesayet ortadan kalktı"

AKP'nin "bir reform hareketinin adı olduğunu" savunan Ala, şöyle konuştu:

"Kurulduğu günden bugüne Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu reform alanlarında gereğini hep yaptı. Sayısal yeterliliği bulduğunda reformları yapmaktan hiç çekinmedi ve siyasette makas değiştirdi. AK Parti'den önce vesayet altında bir siyaset vardı. AK Parti'den sonra vesayet ortadan kalktı, vesayetin yerini siyaset aldı.

"Eskiden vesayetin siyaseti yönlendirdiği dönemlerde, Türkiye'nin içiresinde "çekiç-güç" vardı. Ama şimdi Türkiye hem vesayetten kurtuldu hem kurumları güçlendi. Hem ordusu hem yargısı hem siyaseti güçlendi. Kazan kazan sistemine geçirdi AK Parti Türkiye'deki kurumları ve siyaseti. O bakımdan çok kıymetli bir yön değişikliği oldu AK Parti ile birlikte."

"En önemli adım sivil anayasa"

Ala, Avrupa Birliği sürecinde atacakları "en önemli demokratik adımın sivil demokratik bir anayasa" olacağını belirtti.

Efkan Ala, "Şimdi siyaset istediği şekilde bir anayasa yapabilme imkanını bulmuş vaziyettedir. Bizim siyasette makas değiştirmemiz, vesayet odaklarını ortadan kaldırmamız vesilesi nedeniyle, siyaset kendi arzu ettiği, milletin talebini sisteme aktarabilecek imkanları buldu. Kendi arzu ettiği anayasayı yapabilir. Bu imkana sahiptir. Şimdi Meclis'e düşen sivil bir atmosfer içerisinde sivil kesimlerin katılımıyla, sivil prosedürlerin işletilmesiyle bir sivil anayasayı milletimize armağan etmektir."

Anayasa çalışmalarının Meclis açılınca hızlanacağını belirterek, "Elbette bizim yol haritamız var. Ama bir sivil anayasa, toplumsal desteği yüksek bir anayasa istiyorsak, bütün kesimleri de dikkate alarak süreci yönetelim istiyoruz, arzumuz bu yöndedir" ifadelerini kullandı.

"Çoğunluğun desteklediği, azınlığın razı olduğu"

Ala, Meclis'te çoğunluğa sahip olmalarına rağmen uzlaşı arayacaklarını belirterek, "Çoğunluğun desteklediği, azınlıkta kalanların da razı olduğu bir uzlaşı metnini ortaya çıkarmak çok kıymetlidir. Biz ne zaman siyasi bir krizle karşılaşsak onu hemen asıl sahibine götürdük, millete götürdük. Her referandumdan da başarıyla çıktık. İktidarı paylaşmanın yolu artık Genelkurmay koridorları ve Anayasa Mahkemesi koridorlarından geçmiyor. Herkes kendi işini yapıyor. Eğer iktidar olacaksanız sandıktan çıkacaksınız" dedi.

"En iyi başkan adaylarımızı çıkaracağız"

Efkan Ala, yerel seçim hazırlıklarına ilişkin de bilgi verdi.

Ala, "Biz önümüzdeki belediye seçimlerinde, en iyi başkan adayını milletimizle nasıl buluştururuz, bunun çalışması içerisindeyiz. Bugüne kadar oluşturduğumuz AK Parti belediyeciliği markasına daha fazla ne katabiliriz, bunun çabası içeresindeyiz" dedi.

Ala, yerel seçim çalışmalarını yürütürken, muhalefet partilerinde bulunan belediyeleri de mercek altına aldıklarını belirterek, "Muhalefet belediyelerinden Ankara, İstanbul'da mecliste çoğunluk bizde ama belediye başkanlıkları muhalefet partisinde. Onların da yetersizliklerini bir sonraki dönemde millet o görevi bizim partimize verdiğinde nasıl telafi ederiz, onun bile çalışması içerisindeyiz" diye konuştu. (Kısa Dalga)

Politika