Ekonomi yazarı İbrahim Ekinci: Faiz indirimi olasılığı belirdi; kur yükselebilir

Ekonomi yazarı İbrahim Ekinci: Faiz indirimi olasılığı belirdi; kur yükselebilir
Kısa Dalga yazarı İbrahim Ekinci, Merkez Bankası'nın gelecek ay faiz indirimi yapabileceğini, bunun da kurun yukarı gitmesine neden olabileceğini kaydetti.

Merkez Bankası 19 Ocak'ta politika faizini sabit tuttu ancak gelecek ay yine aynı kararı verip vermeyeceği tartışma konusu.

Kısa Dalga yazarı ekonomist İbrahim Ekinci, bugünkü yazısında Para Politikası Kurulu'nun (PPK), toplantı sonrası yayınlandığı metinde iki önemli değişikliğin dikkat çektiğini kaydetti.

Buna göre enflasyonu yükselten etkenlerin belirtildiği cümle toplantı metninden çıkarılırken, 'enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görülmeye başlandığı' ifadesi metne eklendi.

Ayrıca önceki iki metinde faiz indirimlerinin bir dönem için bittiğine yorumlanan 'mevcut politika faizinin yeterli olduğu' ifadesine son toplantı metninde yer verilmedi.

Ekinci şunları yazdı: "Bu ifadenin çıkarılması, enflasyonda baz etkisi ile gerçekleşen düşüşlerin yeni bir faiz indirimine gerekçe oluşturacağına ilişkin yorumlara yol açtı. PPK, sonraki toplantılarında yeniden faiz indirebilir mi? Bu konuda farklı görüşler olmakla birlikte bu olasılığın belirdiğini söylemek mümkün. İndirirse ne olur? Bu yanlış politikadan dönüleceğine ilişkin beklentiler bir kez daha kırılmış olur. Beklentileri kısmen kötüleştirir. Eğer indirim günü arka kapıdan dolar satışına yüklenmezlerse kur bir miktar yukarı gidebilir. Makro göstergeler arasındaki kopukluk, ilişkisizlik, TL varlıkların fiyatlarındaki saçmalık artarak devam eder." (Kısa Dalga)

Ekonomi