Ekonomik güven endeksinde üst üste iki aydır iyimser hava sürüyor

Ekonomik güven endeksinde üst üste iki aydır iyimser hava sürüyor
TÜİK verilerine göre ekonomik güven endeksi bir ayda yüzde 1,4 artarak 103,7'ye ulaştı.

TÜİK, bugün ekonomik güven endeksinin mayıs verilerini açıkladı.

Buna göre mayıs ayında tüketici güven endeksi bir ayda yüzde 4 oranında artarak 91,1 değerini aldı.

Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi aynı seviyede kalarak 105,1 olurken, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 0,6 oranında azalarak 117,4 değerini aldı.

Perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0,4 artışla 116,7; inşaat sektörü güven endeksi yüzde 4,3 oranında artarak 92,2 değerini aldı.

ekonomik-guven.jpg

Endeks geçen ay 102,2'ye çıkarak, Ocak 2022'den bu yana uzun bir süredir ilk kez 100'ün üzerine çıkmıştı. Yukarı yönlü hareket mayıs ayında da sürmesi dikkat çekti.

Ekonomik güven endeksi nedir?

Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bileşik endeks anlamına geliyor.

Endeks; tüketici güven endeksi, mevsim etkilerinden arındırılmış reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin alt endekslerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor.

Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor. (Kısa Dalga)

Ekonomi