Ekonomist Atilla Yeşilada: 2001’i aratmayacak bir kriz geliyor

Ekonomist Atilla Yeşilada: 2001’i aratmayacak bir kriz geliyor
Ekonomist Atilla Yeşilada, Erdoğan’ın seçimi kazanması durumunda Türkiye’nin 1970’lere döneceğine ve büyük bir ekonomik krizin yaşanacağını söyledi.

Ekonomist Atilla Yeşilada, katıldığı bir Youtube yayınında Cumhurbaşkanlığı seçimini Erdoğan’ın kazanması halinde olası senaryoları değerlendirdi.

Yeşilada, Erdoğan‘ın ikinci turu kazanması halinde Türkiye’nin 1970’lere döneceğine dair çok büyük kaygıları olduğunu ifade ederken, “Erdoğan tekrar seçilirse ve akıl dışı ekonomi politikaları devam ederse Türkiye hızla Mısır gibi Pakistan gibi temerrüde koşuyor” dedi.

Yeşilada’nın değerlendirmelerinden öne çıkanlar şöyle:

“Erdoğan seçimi tekrar kazanırsa iki seçenek var: Erdoğan tekrar seçilirse ve akıl dışı ekonomi politikaları devam ederse Türkiye hızla Mısır gibi Pakistan gibi temerrüde koşuyor. 1970’lere döneceğiz. Benim babam TCMB Merkez Bankası Kambiyo bölümüne memur olarak girdi, müdür olarak da emekli oldu. O günleri çok iyi hatırlıyorum. İthalat izinleri var ilaç, yakıt gibi çok zorunlu mallar dışında ithalat giren dövize bağlıydı. Bazen yıllarca perma beklerdiniz.

“İkincisi; vatandaşların döviz bulundurması yasaktı. Mevduat hesabı bile açamazdınız. Bugünlere geri döneceğiz. İkinci olasılığın olma ihtimali daha yüksek. İç karartıcı olan birinci olasılık belki gelecek sene Türkiye’de ciddi bir şekilde yaşanabilir.”

“2001’i aratmayacak bir kriz geliyor”

Erdoğan’ın “Nas” nedeniyle politika faizini düşürmek istese de mevduat faizine dokunmayacağını söyleyen Yeşilada, “Zaten mevduat faizleri dün itibariyle 20 yılın zirvesine vardı. Ekonomist Mustafa Sönmez, bazı bankaların vatandaşa dövizini çekmemesi için yüzde 20 faiz teklif ettiğini söylüyor” dedi.

Yeşilada, şöyle devam etti:

“Yaz rahat geçer ama kışın 1970’lere döneceğimiz konusunda çok yüksek miktarda kaygı taşıyorum. Eğer bu politikalarda sebat edeceksek bizi 2001’i aratmayacak bir kriz bekliyor. O yüzden Erdoğan’ın bu yumuşak geçişi denemesinde fayda var. Ben şahsen bunu yapacağına dair bir işaret göremiyorum. Yerel seçimden sonra yapabilir dersek ekonomi o kadar dayanmaz.” (Kısa Dalga)

Ekonomi