Ekonomist Kerim Rota: Enflasyon muhtemelen yıl sonuna kadar yüzde 55 olacak, zamlar kısa sürede eriyecek

Ekonomist Kerim Rota: Enflasyon muhtemelen yıl sonuna kadar yüzde 55 olacak, zamlar kısa sürede eriyecek
Memur ve emeklinin zamlarını öğrenmek için gözünü çevirdiği TÜİK, enflasyon oranını açıkladı. Ekonomist Kerim Rota, enflasyonun yükseliş trendine gireceğini ve zamların kısa sürede eriyeceğini söyledi.

Memur ve emeklinin gözü kulağı, TÜİK'in açıklayacağı enflasyon oranındaydı.

TÜİK, yıllık enflasyonun yüzde 38.21 arttığını açıkladı. Aylık enflasyon ise yüzde 3.92 oldu.

TÜİK'e göre; bu rakam son 18 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Altı aylık enflasyon

Memurların merakla beklediği 6 aylık enflasyon ise yüzde 19,77 arttı. 12 aylık ortalamalara göre enflasyon yüzde 59.95 olarak gerçekleşti. Mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 39.54, aylık enflasyon ise yüzde 0.04 olarak açıklanmıştı.

Ekonomist Rota: Maaş artışları kısa süre içinde eriyecek

TÜİK’in açıkladığı rakamları Gerçek Gündem’den Sema Kızılaraslan'a değerlendiren Ekonomist Kerim Rota, TÜİK enflasyonunda yıllık bazda en düşük seviyenin görüldüğünü aktardı.

Rota, enflasyon verileriyle yapılacak olan zamlar ve maaş artışlarının kısa bir süre içerisinde eriyeceğine dikkat çekti:

“Bu zaten en yüksek haziran enflasyonlarından bir tanesi oldu. Normalde Haziran enflasyonları yaz mevsiminin etkisiyle daha düşük çıkarken bu ay hem kurlardaki artış hem de enflasyon beklentilerinin artmasıyla aslında oldukça yüksek geldi.

Ama tabii şöyle bir durum da var: Bunun içinde doğalgazın bedava verilmesi ve yirmi beş bin metre küpe kadar ücret alınmamasının etkileri de var. Yani bu olmasa daha da yüksek çıkacaktı ve muhtemelen son yirmi yılın en yüksek haziran enflasyonu haline gelecekti.”

Bu durumun içinde birikmiş bir tehlike de olduğunu beliren Rota, “Ben bu ay itibariyle TÜİK enflasyonunda yıllık bazda en düşük seviyeyi gördüğümüzü düşünüyorum. Bundan sonra yükseliş trendine geçecek. Yani 38 olan enflasyon muhtemelen yıl sonuna kadar ellilerin üstüne hatta elli beşlere kadar gidecek gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

“Son 20 yılın en yüksek temmuz enflasyonu çıkacak”

Enflasyonun önümüzdeki aylarda yükselişe geçmesi, yapılacak zamları da anlamsız kılıyor. Ekonomist Rota, “Bu enflasyon verileriyle yapılacak olan zamlar ve maaş artışları da muhtemelen çok kısa bir süre içerisinde hızlı bir şekilde eriyecek. Ben temmuz ayında da muhtemelen son yirmi yılın en yüksek temmuz enflasyonunun çıkacağını düşünüyorum” dedi. (Kısa Dalga)

Ekonomi