Ekonomist Kerim Rota'dan faiz yorumu: TCMB'nin karar mekanizmaları bu kez enflasyona odaklı yönde değişmiş görünüyor

Ekonomist Kerim Rota'dan faiz yorumu: TCMB'nin karar mekanizmaları bu kez enflasyona odaklı yönde değişmiş görünüyor
Ekonomist Kerim Rota Merkez Bankası'nın faizleri yüzde 25 seviyesine çıkarmasına ilişkin MB'nin karar mekanizmaları enflasyon odaklı değişmiş gözüküyor yorumunda bulundu. Rota, ayrıca adil bölüşüm odaklı bir maliye politikası gerekiyor vurgusu yaptı.

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota Merkez Bankası'nın 750 baz puan arttırarak yüzde 25 seviyesine getirdiği faize ilişkin ekonomik değerlendirme yaptı.

Rota şunları kaydetti:

"Birkaç kişi ne fark yaratacak?" dense de, 28 Temmuz'da yapılan atamalar sonrası TCMB'nin karar mekanizmaları bu kez enflasyona odaklı yönde değişmiş görünüyor.

Şimdi anlıyoruz ki, bir önceki enflasyon raporu hazırlığına bu ekip dahil olsaymış, o toplantıda yapılan hatalar da azalacakmış.

Son yıllarda uygulanan akla zarar politikaların ardından, seçim sonrası maalesef 2 ay daha kaybedilmişti.

Enflasyonla mücadelede kaybedilecek zaman artık yok.

Enflasyonu ve beklentilerini düşürmek için öncelikle siyasetin ve iş dünyasının eski hatalarından vazgeçmesi gerekiyor.

"Vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz" deyip %100'e yaklaşan enflasyonu sorun olarak görmeyen, iş dünyası kapıya dayandıkça Merkez Bankasından faizi düşürmesini isteyen siyaset anlayışını terk etmek gerekiyor.

İş dünyasının da ihracat yapabilmek için gereken kur seviyesini, batmamak için gereken kredi faiz seviyesini, rekabetçi olabilmek için gereken ucuz işçilik maliyetini talep etmek yerine tek haneli enflasyonu talep etmesi gerekiyor.

Atılan bu adımın arkasından enflasyonu ve bölüşüm sorununu dert edinen bir ekonomi programı gerekmekte.

2017'den bu yana çift haneye çıkarak sabit ve dar gelirlileri ezen enflasyonun faturasının artık daha "adil" bölüşümü için maliye politikasının bu yönde değişmesi gerekiyor." (Kısa Dalga)

Ekonomi