Ekonomist Mustafa Sönmez ‘ana mesele budur’ diyerek sordu: Gıda enflasyonu yüzde 75, mutfak yangını nasıl önlenecek?

Ekonomist Mustafa Sönmez ‘ana mesele budur’ diyerek sordu: Gıda enflasyonu yüzde 75, mutfak yangını nasıl önlenecek?
Eylül ayında gıda enflasyonunun yüzde 75, en yüksek harcama grubu olan lokanta-otel grubunda ise enflasyonun yüzde 92 olduğunu hatırlatan ekonomist Mustafa Sönmez, “Gıda, tarımsal üretim arzı artırılmadıkça yüksek enflasyondan kurtulmak mümkün değil” dedi.

Ekonomist Mustafa Sönmez, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerini değerlendirdi. Gıda enflasyonundaki yüksekliğe dikkat çeken Sönmez, “Ana mesele budur” dedi.

Sönmez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Tüfe Eylül %4.75, yıllık %61.5. Esas olan gıda enflasyonu; yıllığı %75! Ana mesele budur. Mutfak yangını nasıl önlenecek? Gerisi teferruat!” dedi.

f7f1-dxgaaaqgk.jpg

Yıllığı en yüksek harcama grubunun yüzde 92 ile lokanta-otel grubunda gerçekleştiğini hatırlatan Sönmez, “Bunun da ağırlığı lokanta, büfe vb yerlerle yani sonuçta gıda ile ilgili. Gıda, tarımsal üretim arzı artırılmadıkça yüksek enflasyondan kurtulmak mümkün değil” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı enflasyonunu yüzde 4,75, yıllık enflasyonu ise yüzde 61,53 olarak açıklamıştı.

ENAG’a göre ise enflasyon Eylül ayında yüzde 6,24 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 130,13 olarak gerçekleşti. (Kısa Dalga)

Ekonomi