Ekonomide 6 aylık felaket senaryosu: İşsizlik, ağır geçim sorunu..

Ekonomide 6 aylık felaket senaryosu: İşsizlik, ağır geçim sorunu..
Ekonomist Mustafa Sönmez "Bu ağır operasyon, seçim öncesinde halı altına itilmişti" tespiti yaparak kurdaki artışa ilişkin "Bir haftada %10 artan dolar, önümüzdeki hafta 24-25TL'yi görür. Yabancıları iştahlandırır. İçeride de TL faizleri artırılmalıdır ki gelsinler. Faizler artarken kredi faizleri yükselir, piyasa buz keser" yorumunda bulundu.

Ekonomist Mustafa Sönmez ekonominin önümüzdeki günlerine ilişkin tespitlerde bulundu. Sönmez tablonun ağır olduğunu vurgularken, felaket senaryosu yazdı.

"Artmış dolar ve faiz, maliyetleri, enflasyonu yükseltir" diyen Sönmez "Bütçe açığını daraltmak, kaçınılmaz bir operasyondur" görüşünü dile getirdi.

Sönmez şunları kaydetti:

"Bir haftada %10 artan dolar, önümüzdeki hafta 24-25TL'yi görür. Yabancıları iştahlandırır. İçeride de TL faizleri artırılmalıdır ki gelsinler. Faizler artarken kredi faizleri yükselir, piyasa buz keser. Bankalar kredileri geri toplamakta zorlanır, yatırım başlamaz, iç piyasa daralır.

Talep düşünce buna dayanamayan firmalar işçi çıkarmaya başlar. Artmış dolar ve faiz, maliyetleri, enflasyonu yükseltir. Gelirler, enflasyonun gerisinde kalınca, bir de işsizlik eklenince ağır bir geçim sorunu yeniden boy atar. Bütçe açığını daraltmak, kaçınılmaz bir operasyondur.

Bütçe açığı karşısında yeni vergiler gelir, sosyal harcamalar kısılır. Erdoğan, Şimşek'i bu operasyon için görevlendirdi ve yerel seçimlere 2-3 ay kalana kadar bu kara kış hüküm sürecektir. Kitlelerin yapacakları şey, partilerini "adam" etmek, sokakta, sendikada örgütlenmektir.

Bu ağır operasyon, seçim öncesinde halı altına itilmişti, bugün bir mecburiyet.
Olacaklara seyirce kalınırsa, herkese ağır bir ekonomik ve siyasi tokata dönüşür.
Direniş bugünden örgütlenirse, 2024 yerel seçimleri için anlamlı bir yığınağa dönüşür, Saray rejiminin ömrünü kısaltır."
(Kısa Dalga)

Ekonomi