Ekonomist Oğuz yanıtladı: Krediyle ev almak mantık mı? Konut fiyatları artmaya devam edecek mi?

Ekonomist Oğuz yanıtladı: Krediyle ev almak mantık mı? Konut fiyatları artmaya devam edecek mi?
Ekonomist Şeref Oğuz: Konutta ucuz kredi için son dönemlerdeyiz. Zira seçim sonrasında farklı bir düzlemde olacağız. En azından ucuz kredi imkanları budanacak."

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre; kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,8 oranında artan konut fiyat endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre ise nominal olarak yüzde 174,3 artış gösterdi. İstanbul'da yıllık konut fiyatı artışı ise yüzde 186,3 oldu.

Peki gayrimenkul fiyatlarındaki artış sürecek mi? Bu sorunun yanıtını Nasıl Bir Ekonomi gazetesi yazarı ekonomist Şeref Oğuz, bugünkü köşe yazısında ele aldı. Oğuz'un yazısında ilgili bölüm şöyle:

"İstanbul'da ortalama konut fiyatı 3,2 milyon TL'yi aştı. Konut fiyatları bir yılda %174 tırmandı. Yetmezmiş gibi yeni konut kampanyalarıyla durduk yerde fiyatlar daha da yükseltildi. İstanbul’da 5 milyona kadar konut alımında %0.69 faizli krediyi duyanlar, 2 milyonluk etiketi, 3 milyona çıkarıverdi.

Gayrimenkul son deparında… Zira fiyatlar, alım gücünün çok üzerine çıktı. Ancak hala bölgesel bazda yatırımcı ihtiyaçlarına cevap verebiliyor. Parayı birleştirerek; alım, hisseli alım ile herkes, erimekte olan lirasına bir adres arayışı içerisinde.

İçerisinde bulunduğumuz dönemde konut fiyatlar aşırı değerlenmiş durumda... Artık bu fiyatlardan ev almak yerine; arsa yatırımına yönelmek daha önemli hale geldi. Her yapılan konut kampanyası ile fiyatlar daha da yükseliyor. Belli ki enflasyon piyasayı daha da tırmandıracak.

Birikimi olanlar için, kredi kullanarak konut satın almayı düşünenler için oldukça elverişli bir dönem geçirildi. Konutta ucuz kredi için son dönemlerdeyiz. Zira seçim sonrasında farklı bir düzlemde olacağız. En azından ucuz kredi imkanları budanacak." (Kısa Dalga)

Yazının tamamı

Ekonomi