Ekonomist Süleyman Karan: Savaş sona ermedikçe altında kalmak en makulü

Ekonomist Süleyman Karan: Savaş sona ermedikçe altında kalmak en makulü
Ekonomist Süleyman Karan faiz kararlarının sonuçlarını değerlendirdiği yazısında altın fiyatlarına ilişkin ciddi artışlar olabileceğini ileri sürdü.

Ekonomist Süleyman Karan Duvar gazetesindeki yazısında altın fiyatlarına ilişkin dikkat çeken bir analiz yaptı.

Karan savaşın ortay çıkardığı sonuçlara işaret ederek "kara harekatı ve savaşın bölgeye yayılması durumunda, altında ciddi artışlar gözlemleneceğini belirtmekte yarar var" dedi.

Karan'ın yazısının bir bölümü şu şekilde

"Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısının ardından TCMB politika faizini 500 baz puan daha artırdı ve faiz yüzde 35 oldu. Gelişmeler gösteriyor ki, yıl sonuna kadar politika faizi yüzde 50 civarına kadar çıkmadığı takdirde, ekonomide soğuma ve finansal istikrarı sağlamak pek mümkün olmayacak. Peki bu faiz oranlarıyla reel sektörün yara almadan ayakta kalması nasıl mümkün olacak? İşte ekonomi yönetiminin yanıtlaması gereken en temel soru bu! ‘Türkiye Ekonomi Modeli’ ekonomiyi öyle bir bunalımın içine soktu ki, bu beladan nasıl kurtulacağımıza ilişkin kimsede net bir yanıt yok!

****

Savaş sona ermedikçe altında kalmak en makulü

Ons altındaki artış trendi savaşa paralel olarak inişli çıkışlı olsa da devam ediyor. Gram altında da Hamas’ın baskınından bu yana ciddi bir artış kaydedildi. Cuma günü gram altın 1.817 TL’den işlem görüyordu. Kara harekatının olmaması ve İsrail’in hava operasyonlarının sürmesi durumunda, altına hücum bir ölçüde yavaşlayabilir. Bunun dışındaki her senaryoda, yani kara harekatı ve savaşın bölgeye yayılması durumunda, altında ciddi artışlar gözlemleneceğini belirtmekte yarar var. Peki bu seviyeden altına yatırım yapılmalı mı? Bu biraz da dış politikayı ve Ortadoğu’daki gelişmeleri yakından izleyerek verilecek bir karar…" (Kısa Dalga)

Ekonomi