Ekonomist Timothy Ash sordu: Türkiye'de erken seçim için dolarda yeni seviye mi belirleniyor?

Ekonomist Timothy Ash sordu: Türkiye'de erken seçim için dolarda yeni seviye mi belirleniyor?
Türkiye hakkındaki analizleriyle tanınan ekonomist Timothy Ash, TL'deki değer kaybını ve Merkez Bankası'nın doları düşük tutmak için müdahaleden vazgeçmiş görünmesini değerlendirdi.

Türkiye hakkındaki analizleriyle tanınan ekonomist Timothy Ash, hükümetin döviz politikalarına yönelik uyarılarını sürdürüyor. Ash, Twitter hesabından yaptığı analizde, TL'nin dolar karşısında giderek değer kaybetmesini değerlendirdi.

Londra merkezli uluslararası yatırım kuruluşu Bluebay Portföy Yönetimi'nde yatırım uzmanı olan Ash, Merkez Bankası'nın eriyen rezervler nedeniyle dövize müdahale etmekten vazgeçmiş göründüğünü belirtti; doların bir sonraki durağının nerede tutulacağını sorguladı. Ash, Türkiye'nin 'enflasyon-devalüasyon sarmalı'nda olduğunu belirtti.

Ash'in, grafiklerle yaptığı ilk analizi şöyle:

"Lira 16'da duruyor gibi görünmüyor, bir sonraki durağı neresi? Yetkililer, seçimler öncesinde sınırlı döviz rezervleri göz önünde bulundurulduğunda, liranın daha zayıf, daha savunulabilir bir yeni seviyeye oturmasına izin verecek şekilde geri adım atmış görünüyor. 17? 18? 20?

Türkiye'de sanıyorum soru şu: Eğer Erdoğan'ın yeniden seçilme stratejisi İsveç ve Finlandiya'nın üyelikleri konusunda NATO'yla, Yunanistan'la, Suriye'ye yeni bir harekât üzerinden Kürtlerle gerilimler çıkarmaksa, bu durum liranın savunmasını ve ekonomiyi nereye götürür?"

Ash, dolardaki yükselişin sürmesi üzerine iki saat sonra yaptığı yeni bir paylaşımda da, "Müdahaleden geri çekildikleri gayet açık" diyerek, Merkez Bankası'nın enflasyon yüzde 70'ken sürekli müdahale etmesinin gerekeceğini belirtti. Ash, "Enflasyon-devalüasyon sarmalının içindeler. Erken seçim öncesi (TL'de) savunulacak yeni bir seviye mi belirleniyor?" diye sordu. (Kısa Dalga)

Ekonomi