Ekonomistler: Faiz indirimi son çeyrekte gelebilir

Ekonomistler: Faiz indirimi son çeyrekte gelebilir
Ekonomistler ağustos ve eylüldeki enflasyonun faizde belirleyici olacağını söylerken ilk faiz indiriminin son çeyrekte gelmesi bekleniyor.

Kısa Dalga - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, beşinci kez faiz artırımına gitmedi ve yüzde 50'de sabit bıraktı. Merkez Bankası ayrıca yeni miktarsal sıkılaşma adımı attı. TCMB'nin, bankalara gönderdiği talimata göre TL karşılığı altın ve döviz swap ihalelerine başlanacağı aktarıldı.

TCMB, bu kararla piyasadaki fazla TL'yi çekmek ve faizlerin aşağı gelmesini önlemek için satım yönlü altın ve döviz karşılığı TL swap ihalelerine başlanmasına karar verdi.

Ekonomistler kararı olumlu karşılarken, bu düzenleme ile TCMB’nin daha önce TL verip piyasadan döviz aldığını, bundan sonra döviz verip piyasadan TL çekeceğine dikkat çekiyor. Görüşler şöyle:

İş Yatırım: Kasımda indirim döngüsü başlayabilir

Dünya gazetesinin haberine göre İş Yatırım’ın faiz kararı son­rası yayınladığı raporda Merkez Bankası’nın uyguladığı politikala­rın sonuçlarını görmek için bek­lediği belirtilerek şu mesajlar ve­rildi; “Enflasyonda ön­gördüğü gerileme gerçekleşirse kasım ayında faiz indirim döngü­sünü başlatacak. Kötü senaryoda faiz indiriminin başlangıcı 2025 yılına kalabilir.”

Ağustos ve eylül enflasyon verileri kritik

Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. İbrahim Ünalmış: Yılsonu hedefine ulaşmak açısından Ağustos ve Eylül ayı enflasyon verilerinin kritik olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda, TCMB’nin de Eylül ayı enflasyon verisini görmeden politika faizinde bir değişikliği gideceğini düşünmüyorum. Diğer taraftan, dezenflasyon sürecinde para politikasına destek olacak adımların atılması konusunda daha hızlı davranılması gerekiyor.

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru: Merkez Bankası beklendiği gibi faizlerde bir değişikliğe gitmedi, ancak metinde çok önemli detaylara yer verildiğini gördük. Kredi derecelendirme kuruluşların pozitif göreceği bir metin, eylül ve kasım aylarındaki Fitch ve S&P değerlendirmeleri öncesinde bu tip hamleler not artış ihtimallerimizi artırıyor." (Ekonomi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi