Ekonomistlerin enflasyon yorumları: 'Erdoğan iktidardan gitmeden bu enflasyon düşmez'

Ekonomistlerin enflasyon yorumları: 'Erdoğan iktidardan gitmeden bu enflasyon düşmez'
Atilla Yeşilada: "Erdoğan iktidardan gitmeden bu enflasyon düşmez. Yuh olsun!" İbrahim Turhan: "Enflasyon ahlaksızlıktır." Kerim rota: "Enflasyonda dünyada 6. sıraya çıktık."

Enflasyonun son 20 yılın en yüksek noktasına ulaşmasının ardından, ekonomistler uygulanan politikaları bir kez daha eleştirdi. Bazı tepkiler şöyle:

Prof. Dr. İbrahim Turhan: "Enflasyon, harcama eğilimi yüksek olan yoksul kesimlerin gelirini aşırmaktır. Enflasyon ahlaksızlıktır. Enflasyon bir hükümetin halkına karşı işlediği en büyük ekonomik suçtur. Enflasyon kanunsuz vergidir. Enflasyon toplumun cebindeki parayı fark ettirmeden çalmaktan farksızdır."

Doç. Dr. Oğuz Demir: "Ücretler resmi enflasyona göre alım gücü DÖRT AYDA %31,71 eridi. Asgari ücretlinin kaybı 1350 TL! Emekli en düşük kaybı 790 TL! Ücretler artarsa enflasyon daha da artacak diyenlere bir not: Ücretler artmasa da enflasyon zaten yanlış işler yüzünden zaten artıyor... Yıllık ÜFE alt endekslerinde değişim. Enerji bütün dünyada artıyor kabahatimiz yok diyelim (ki var çünkü bu artışta kur etkisi de var) diğer tüm alt kalemlerde de maliyet artışları ya %100'e yaklaşmış ya da geçmişken hala enerji fiyatları hikayesini anlatmak büyük saçmalık...

Uğur Gürses: Bu nasıl bir dramdır yahu? Fed parasının değerini korumak için artan ölçekli bir faiz artışı yapıyor; yüzde % 70'e koşan enflasyonda faizi % 14'te tutan bizimkiler, nöbetçi dealer eliyle dolar değer kazanmasın diye 14.80'i geçirmemek için 'taşıma suyla' dolar satıyor.

Atilla Yeşilada: TÜFE yetmiş, oyun bitmiş. Erdoğan iktidardan gitmeden bu enflasyon düşmez. Sırada 3 hane var. Yuh olsun diyorum! Üretici fiyatları da yıllık %121 arttı. Bir yanda iç tüketim düşmesin seçim kazanalım, öte yandan da ÜFE TÜFE'ye yansımasın. Yok öyle model Abi!

Kerim Rota: Enflasyonda dünyada 6.sıraya çıktık.

1) Venezuela %284
2) Sudan %260
3) Lübnan %208
4) Suriye %139
5) Zimbabve %96.4
6) Türkiye %70

%30 üstünde sadece 10 ülke var.

Kredi kullanabilene servet transferi sağlayan negatif faizde ise lideriz.
(-%49)

Selçuk Geçer: Dolar 22 kaçınılmaz, dolar 17 her an.

Murat Muratoğlu: Erdoğan’ın, “Faizi indiriyoruz, enflasyon daha da düşecek” demesinden sonra... Enflasyon yüzde 70'e çıktı! Pardon 69.97... (Kısa Dalga)

Ekonomi