Ekspertiz 3 bin liraya kadar yükseldi: 'Tavan fiyat' talebi

Ekspertiz 3 bin liraya kadar yükseldi: 'Tavan fiyat' talebi
İkici el araçta ekspertiz bedeli 3 bin lirayı bulurken, araçların değerlerine göre bir fiyat belirlenmesi talep edildi.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, ikinci el oto satışlarında ekspertiz zorunluluğunun getirildiğini söyledi.

Raporu yazan ekspertiz firmasının ya da kişinin araçta daha sonra ortaya çıkacak ayıplardan sorumlu olduğunu aktaran Ağaoğlu, "Fiyatların yükselmesinin ikinci el oto piyasasında araç almak isteyenlerin tüketici mecburiyetinin kötüye kullanılması olarak tezahür etmiştir" dedi.

Milliyet'e konuşan Ağaoğlu, şöyle devam etti: "Yani burada zorunlu olarak satın alacağı araca ekspertiz yaptıran tüketici oldukça ciddi bir meblağ ödemekte karşı karşıya kalmakta, ücret ödemekten kaçındığı takdirde araçta ortaya çıkabilecek risklerle baş başa bırakılmaktadır. Bu nedenle Ticaret Bakanlığı’nın, yetkililerin oto ekspertiz ücretine belirlenecek bir skalaya göre tavan ücret uygulaması yerinde olacaktır."

Ağaoğlu, araç değerine göre ekspertiz ücretinin de değişmesi gerektiğini dile getirdi.

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel ise konuyla ilgili şunları söyledi: "Motorlu araç satış yönetmeliği gereğince alış ve satış işlemlerinde ekspertiz zorunluluğu getirilmesi ve artan işyeri maliyetleriyle birlikte fiyatlar 2’ye 3’e katladı. Ekspertiz ücretleri ortalama 1000 ila 1500 lira civarı ancak detaylı kontrollerde fiyat 2-3 bin lira civarına gelebiliyor. Ekspertiz araç alanlar için çok önemli olsa da fiyatların aşırı yükselmesi araç bedeli açısından dezavantaj oluşturuyor."

Ertemel, araçların yetki belgeli satıcılardan alınması gerektiğini belirterek referanslı ekspertiz noktalarını tavsiye etti.

Dernek başkanı, sektöre fiyat konusunda standart getirilmesiyle fahiş fiyat talebinin önüne geçilebileceğini kaydetti. (Kısa Dalga)

Ekonomi