Elazığ'da maden kazası: 4 işçi de göçükten çıkarıldı

Elazığ Alacakaya'daki maden ocağında göçük oluştu. Krom madeninde meydana gelen göçükte, 4 işçi de göçükten çıkarıldı. Elazığ'da aynı bölgede sıklıkla kaza yaşandığı ortaya çıktı.

Elazığ'ın Palu ilçesinde maden ocağında göçük meydana geldi. AA’nın haberine göre İlçenin Kayaönü köyü mevkisinde özel bir krom madeninde henüz belirlenemeyen nedenle göçük oldu.

Durumun bildirilmesi üzerine bölgeye jandarma, 112 Acil Servis ve AFAD ekipleri sevk edildi. Göçük altında kalan işçilerin kurtarılması için çalışma başlatıldı.

elazigda-krom-madeninde-gocuk-4-iscide-17927-1.jpeg

Elazığ Valisi Ömer Toraman, saat 10.00 sıralarında Palu ilçesi Kayaönü köyü civarında krom madenine ait bir işletmede göçük meydana geldiği ihbarının alındığını söyledi.

Valilikten yapılan açıklamada, Palu'nun Kayaönü köyünde özel bir şirkete ait krom maden işletmesinde meydana gelen göçükte 4 işçinin göçük altında kaldığı bildirildi.

Yapılan ilk müdahale neticesinde 4 işçi de kurtarıldı kurtarıldı.

DHA'ya göre, aynı köyde 2021 ile 2023 tarihlerinde işçi ölümleri yaşandı. 2021'de krom iptal edilmiş özel bir maden ocağında çalışan kuzenler Salih Yıldırım ile Adem Yıldız asansör olarak kullanılan vagondaki demirin kopması sonucu 25 metreden düşerek hayatını kaybetmişti.

2023'te yine farklı bir krom madeninde yaşanan patlama sonucu göçük altında kalan 2 işçiden Remzi Tahtacı kaybetmişti.

1 ayda 2 krom madeninde göçük yaşandı

Evrensel'in haberine göre, Artan üretim ile birlikte son 1 ay içerinde birçok krom madeninde göçük yaşandı. 2 hafta önce Bursa'nın Harmancık ilçesinde bulunan bir krom madeninde meydana gelen göçükte işçi Beytullah Çuhadar hayatını kaybetmişti. 6 gün önce Kayseri’nin Yahyalı ilçesine bağlı Süleymanfakılı Mahallesi’nde yer alan bir krom madeninde de zemin göçüğü meydana gelmiş 1 işçi yaralanmıştı.

Geçtiğimiz ay ise 2023’ün aralık ayında 2 kişinin öldüğü Madencilik Limited Şirketi'ne ait krom madeninde elektrik hattı çekilirken gerçekleşen iş cinayetinde 55 yaşındaki elektrik işçisi Nevzat Çiftçi yaşamını yitirmişti.

Krom ihracatı yüzde 20 arttı

Öte yandan krom ihracatı yüzde 20 arttı. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Krom Üreticileri Derneği (KROMDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Selçuk Çevik, Türkiye’de yaklaşık 15 bin adet maden ruhsatı olduğunun bilgisini paylaşarak bunlardan 10 bin 136’sının işletme, 5 bin 386’sının ise arama ruhsatı olduğunu belirtmişti.

Geçtiğimiz aylarda Maden sektörü temsilcileriyle yapılan toplantıda konuşan Çevik, Ferrokrom ihracatı yüzde 50 düşerken, krom ihracatının yüzde 20 arttığına dikkat çekerek Türkiye’deki enerji maliyelerinden dolayı ferrokrom tesislerinin son 10 yıldaki kapasite kullanım oranının yüzde 30’un üzerine çıkmadığını söylemişti. (Kısa Dalga)

Gündem