Emek ve Özgürlük İttifakı'nın ilk mitingine yoğun ilgi

Emek ve Özgürlük İttifakı'nın ilk mitingine yoğun ilgi
Emek ve Özgürlük İttifakı, 'Yoksulluğa, Savaşa, Baskılara Dur Diyelim' sloganıyla bugün İstanbul'un Kartal Meydanı’nda ilk ortak mitingini düzenledi. Mitinge yaklaşık 60 bin kişinin katıldığı belirtildi. Selahattin Demirtaş da mitinge mesaj gönderdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu'nun (SMF) kurduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, 'Yoksulluğa, Savaşa, Baskılara Dur Diyelim' sloganıyla bugün Kartal Meydanı’nda bir araya geldi.

Marmaray’ın Başak ve Kartal duraklarından miting alanına kadar çok sayıda polis arama noktaları kuruldu. Yol boyunca kurulan barikat şeritlerin arkasında TOMA ve gözaltı araçları bekletildi.

Başak durağından miting alanına kadar bir kişi 5 farklı aramadan geçti. Detaylı bir şekilde üst ve çanta araması yapıldı.

Gökkuşağı bayrağına engel

Bu aramalardan geçenler kendini kalabalığın ortasına atıyor. Eline girişlerde kurulan masalarda flamaları eline alarak halay çekenlere katılıyor. Miting alanına gökkuşağı bayraklarıyla girmek isteyenlerin bayrakları polisler tarafından içeri alınmadı.

Demirtaş mesajıyla ve seçim şarkısıyla katıldı

Edirne Cezaevi’nde 2016 yılından bu yana tutuklu bulunan HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, mitinge sosyal medyadan mesaj gönderdi. Demirtaş, paylaşımında “Ben yola çıktım, geliyorum, halayda buluşalım #EmekveÖzgürlükİçin” ifadelerine yer verdi. Mitingde ayrıca Demirtaş'ın cezaevinde yazdığı "Kına yaktım baksana" şarkısı da seslendirildi.

'İttifak daha da büyüyecek'

Mitingde konuşan liderlerin öne çıkan açıklamaları şöyle:

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: İstanbul demek elbette ki Türkiye demek. Seçimlerde İstanbul’da kazandık mı Türkiye’de de kazandık demektir. Elbette ki hedefimiz daha da büyümektir, bu ittifak daha da büyüyecek, daha da genişleyecek ve bu düzeni mutlaka değiştirecek bu ittifak. Bunun için bu seçimler tarihi öneme sahiptir. Onurlu bir barışın yolunu açacaktır, bu seçimler tecride son verileceğinin, bu seçimler aynı zamanda İstanbul Sözleşmesi’ni geri getireceğimiz bir seçim olacaktır. Buradan kadınlara bunun sözünü veriyorum. Ama bir şey daha daha ifade etmek isterim. Bu seçimler kendi cumhurbaşkanımızı belirleyeceğimiz bir seçim olacaktır.

'Geleceğin inşasını merkezi gücü'

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: "'Değiştirmeye geliyoruz' dedik. Burada başlıyoruz. Seçimler var önümüzde seçimlerle birlikte hayatın her alanında mücadeleyi büyüteceğiz. Bu ittifakı genişleterek geleceğin inşasının merkezi gücü haline getireceğiz. Yeni bir başlangıç demokrasi ve barış emek ve özgürlük üzerine kurulacak yeni bir cumhuriyet demokratik cumhuriyet için geliyoruz. Eşit yurttaşlık için doğanın hakları kadın hakları gençlerin hakları için geliyoruz.

'Bu ittifak olmadan İstanbul kuşatmayı kıramaz'

EMEP Genel Bakanı Ercüment Akdeniz: Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, Türkiye’nin en büyük şehrinin seçme ve seçilme iradesine darbe vurdukları zaman tereddütsüz oraya gittik. Dedik ki; 'HDP’li belediyelere uygulanan kayyım ne ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne uygulanan operasyon da aynı şeydir.' Ama sizler de Saraçhane'den buraya geleceksiniz buraya... Emek ve Özgürlük İttifakı olmadan İstanbul bu kuşatmayı kıramaz. Diyarbakır’ı yanına almadan İstanbul bu ablukayı dağıtamaz. Gelin birleşelim, bu ülkeyi birlikte özgürleştirelim. Seçim ekonomisiyle giriyor Erdoğan ve yönetimi. Açıkça buradan söylüyoruz; kaşıkla verecekler, kepçeyle değil, kazanla seçimden sonra geri alacaklar. Halkın tepesine vergiyi, borcu yıkacaklar. Buna izin vermeyeceğiz. Tek adam yönetimini, arkasındaki sermaye düzenini, çete mafya düzeni, bu çürümüş düzeni bizler, halk gönderecek. Çünkü halk birden büyüktür.

EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk: Sevgili kardeşler, sevgili hevaller... Halklarımız pazar yerlerinde ezik çürük sebzeleri toplamaya çalışıyor. Halkımız fırınlarda sıra bekliyor bayat ekmek alabilmek için... Ucuza bayat ekmek alabilmek... Halkımızın durumu bu. Bu mitingin başlığı var ya; 'Yoksulluğa karşı' diye... Yoksulluk bu düzeyde. Halkımız o hastanelerde başvuruyor randevu almak için. Randevu alamıyor, inim inim inliyor. Doktor bulamıyor. Doktor bulsa ilaç bulamıyor. Ama öte yandan bakıyoruz yandaşların koca koca binalarda büyük hastaneleri mermer yapılarda hastaneleri kenarda duruyor.

SMF Sözcüsü Barış Kayaoğlu: Hepinizin bildiği gibi parlamentoda 2023 bütçe görüşmelerinde işçiden, emekçiden, yoksuldan alıp zengine verdiler. Eğitime, bilime, istihdama değil; savaşa yatırım yaptılar. Bıçağın keskin ucunu emekçiye doğrultup krizin faturasını dar gelirliye, emekçiye ödetmeye çalışıyorlar. İşçiden emekçiden alıp zenginlere veriyorlar. Biz biliyoruz, sahip oldukları servet bizden çaldıklarıdır. Onların sahip olduğu servet işçiden emekçiden çalıntıdır. Bu soygun düzenine, bu bezirgan saltanatına, bu zulüm çarkına 'Dur' diyeceğiz. Birlikte değiştireceğiz. Halkları gasp edilen işçi ve emekçiler olarak hiçbirimiz bu soygun düzenine mecbur değiliz.

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın seçim startı verdiği ilk mitingde Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş bir konuşma yapmadı

Gündem