Gözler kabinedeydi.. Erdoğan emekli zam oranını duyurdu: Yüzde 5 oldu

Gözler kabinedeydi.. Erdoğan emekli zam oranını duyurdu: Yüzde  5 oldu
Memur ve memur emeklisinin yüzde 49,25'lik maaş artışına karşın, işçi ve Bağkur emeklisinin zam oranının 37,57'de kalması kamuoyunda beklentilere yol açtı. ancak Erdoğan kabine toplantısı sonrası Emekliler ek zam oranı yüzde 5 olarak duyurdu. En düşük emekli maaşı da 7 bin 500 liradan 10 bin liraya ççıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kabine toplantısı sona erdi. Beştepe'deki toplantı, yaklaşık 4 saat sürdü. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yaptı.

PKK saldırısında hayatını kaybeden askerlerin aileleriyle görüştüğünü söyleyen Erdoğan, "Kendilerine taziyelerimizi sunduk. Tarih bilmez, kutsal tanımaz edepsizlere rağmen şehit ailelerin metaneti, vakarı karşısında duygulanmamak ele değil. Şehitlerimizin kanlarını yerde bırakmadık. Son 5 günde 114 hedef vuruldu, 78 terörist etkisiz hale getirildi. MİT, 12 Ocak'tan bugüne kadar toplam 60 kritik altyapı ve mühimmat tesisini imha etmiştir" diye konuştu.

‘Ekonomik açıklamalar’

Ekonomik yatırımlarım devam ettiğini belirten Erdoğan, "Önümüzdeki 5 yıl boyunca küresel büyümenin düşük seviyelerde gerçekleşmesi ve buna bağlı kayıpların artması bekleniyor. Biz hedeflerimize sıkı sıkıya bağlı kalarak büyümeye inşallah devam edeceğiz. Her küresel kriz Türkiye'nin önüne üst sıralara çıkma konusunda yeni fırsatlar getirmektedir. Yüzde 9'a düşürdüğümüz işsizliği daha da aşağılara çekmemiz gerekiyor" dedi.

Emekli maaşlarına yapılan zamları açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

Bilindiği gibi 2024 yılının ilk 6 ayı için memur emeklisi aylıklarında yüzde 49,25, SSK ve Bağ-Kur emeklisi aylıklarında ise yüzde 37,57 artış oldu. Bu farklı artışların emeklilerimizde yol açtığı rahatsızlığı gördüğümüz için emeklilerimizin maaşlarındaki artışı birbirine yakınlaştıracak yeni bir adım atıyoruz. SSK ve Bağ-Kur emeklisi aylıklarına ilave yüzde 5 daha artış yapacağımız müjdesini vermek istiyorum. Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklisi Ocak 2024'ten itibaren yüzde 42,6'ya yükseliyor. Önümüzdeki Temmuz ayındaki artışlarla birlikte emeklilerimizin hepsi yaklaşık aynı oranlarda maaş artışına kavuşacaklardır. Yani memur, SSK ve Bağ-Kur ayrımı yapmadan tüm emeklilerimizin yıllık artış oranları önümüzdeki Temmuz'da eşitlenecektir. Yılın ikinci yarısındaki maaş artışlarında memur emeklileri enflasyon farkını alırken SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyonun tamamına alacakları için dengesizlik giderilecektir. Sosyal devlet ilkesi gereği uygulamaya aldığımız emekli maaşı alt sınırını 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarıyoruz. Meclisimizin de onayını aldıktan sonra artışları bir an önce emeklilerimizin maaşlarına yansıtmak istiyoruz."

2024'ün "Emekliler Yıl" ilan ettiklerini açıklayan Erdoğan, "Kabinemizde aldığımız bir diğer kararla 2024'ü, 'Emekliler Yılı' olarak ilan ediyoruz. Amacımız bu vesileyle emeklilerimizin hayat kalitesini artıracak, sosyal haklarını genişletecek, onlara özel hizmetler sunacak yeni hizmetleri devreye almak hedefimizdir. Sağlıktan ulaşıma geniş bir yelpazeye yayılan bu hizmetler şimdiden emeklilerimize hayırlı olsun" dedi. (Kısa Dalga)

Gündem