Emekli maaşlarında asgari ücret oranı nasıl hesaplanacak?

Emekli maaşlarında asgari ücret oranı nasıl hesaplanacak?
Emekli maaşları hesabında enflasyon ortalamasının yanı sıra asgari ücrete göre artış da gündemde.

Yaklaşık 14 milyon emekli, Ocak ayında yapılacak zamma kilitlenmişken, enflasyon rakamlarını yakından takip ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Kasım Perşembe günü Ekim enflasyon oranını açıklayacak. TÜİK'in enflasyon rakamlarını duyurmasıyla, emekli ve memur maaşları için aylık zam oranı kesinleşecek.

Emekli maaşları, Ocak ayında bir geçmiş dönemdeki Temmuz-Aralık dönemindeki 6 aylık enflasyon oranı kadar, Temmuz ayında ise Ocak-Haziran dönemindeki 6 aylık enflasyon rakamları kadar zam alarak artıyor. Ekim, Kasım ve Aralık enflasyon rakamlarının duyurulmasıyla beraber 6 aylık zam oranı SSK ve Bağ-Kur'lular için kesinleşmiş olacak.

ENFLASYON ORTALAMASI NE OLACAK?


15 ekonomistin katılımıyla sonuçlanan yıl sonu enflasyon beklenti anketi sonuçlarına göre; 2022 yılı enflasyon beklentisi yüzde 73,88 oldu.

Merkez Bankası'na göre bu oran yüzde 67,78, Resmi Gazete'de yayımlanan Orta Vadeli Program (OVP) tahminine göre ise yüzde 65 oldu.

Bu 3 beklentinin ortalaması ise yüzde 68,95 oldu. Yani bu rakam 2022 yılının tamamı için enflasyon tahmini oldu.

Sabah'taki habere göre yıl sonu beklentisine göre hesap yapılırsa, TÜFE endeksi 2022 yılı sonunda 1.160,60 seviyesine yükselecek. 6 aylık enflasyon ise yüzde 18,68 olacak.

ASGARİ ÜCRET HESABI NASIL OLACAK?

En düşük emekli maaşı için asgari ücrete endeksli yeni bir formül gündeme geldi. Buna göre bu formül kabul görürse, en düşük emekli maaşı, asgari ücretin belli bir oranı kadar olacak ve her yıl buna göre belirlenecek.

Geçtiğimiz yıl net asgari ücret 2.825,90 TL iken en düşük emekli maaşı 1.500 TL seviyesindeydi. Bu rakam dönemin asgari ücretinin yüzde 53'ü kadardı.

2022 Ocak zammı döneminde asgari ücret 4.253,40 TL olarak belirlenirken, en düşük emekli maaşı devrim gibi bir kararla yüzde 66 artışla 2.500 TL'ye çıktı. Bu rakam asgari ücretin yaklaşık yüzde 59'una tekabül ediyordu.

Temmuz zammı ile birlikte asgari ücret 5.500,35 TL'ye yükselirken, alınan kararla en düşük emekli maaşı 3.500 TL'ye yükseldi. Yani asgari ücretin yaklaşık yüzde 64'ü kadar bir rakam belirlenerek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2023 Ocak ayında uygulanacak asgari ücreti belirleyecek. Bununla beraber eğer asgari ücret endeksli formül kabul görürse en düşük emekli maaşı yüzde asgari ücretin yüzde 60'ı ila 70'i arasında değişen bir oranla her yıl belli olacak.

Örneğin; asgari ücretin yüzde 50 artışla 5.500 TL'den 8.250 TL'ye çıkarılacağını varsayalım. Buna göre; asgari ücret endeksli yüzde 60 formülüne göre; en düşük emekli maaşı 4.950 TL, Asgari ücret endeksli yüzde 70 formülüne göre; en düşük emekli maaşı 5.775 TL olarak belirlenecek. Böylece en düşük emekli maaşı için de yeni karar almak gerekmeyecek. Sade bir sistemle kolay ayarlanabilir ve anlaşılabilir olacak.

Ekonomi