Emekliler, biber tarlalarında çalışıyor: Varlıktan değil açlıktan geliyoruz

Emekliler, biber tarlalarında çalışıyor: Varlıktan değil açlıktan geliyoruz
Madenden emekli olan ancak geçinemediği için tarımda çalışmaya devam eden bir işçi, "Şu milletin hepsi aç. Buraya biber tarlasına gelenler varlığından gelmiyor, açlığından geliyor" diyor.

AKP hükümeti, maaşlarında iyileştirme bekleyen emeklilere bir defaya mahsus 5 bin lira ikramiye verecek. Ancak çalışan emekliler bu ikramiyeden yararlanamayacak.

Emekliler ise maaşları düşük olduğu ve geçinemedikleri için çalıştıklarını belirtiyor. Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde biber tarlasında çalışan emekliler, "Emekli maaşı ile nasıl geçineceğiz?" diye soruyor.

10 çalışmaya 500 lira

ANKA'ya konuşan bir kadın işçi, "500 liraya 10 saat çalışıyoruz, pazardan 2 kilo bir şey zor alıyoruz. Bir gün çalıştığımız yevmiye ile bir tane tüp alamıyoruz. 2 günlük yevmiye ile pazarımızı zor görüyoruz. Hayat şartları çok zor. Hayat çok pahalı. Çocuk okutan arkadaşlarımız var evi kira olanlar var. Yaşam şartları o kadar zor ki, geçinemiyoruz bu parayla" dedi.

Diğer bir kadın işçi ise "Ben ne diyeyim 2 tane çocuk okutuyorum. Hiçbir şey yetişmiyor. Kazanırsak yiyeceğiz kazanmasak yok. Emekliliğimiz yok, hiçbir şeyimiz yok. Yevmiyelerin biraz daha artmasını bekleriz ,aldığımız parayla pazarda hiçbir şey alamıyoruz" diye konuştu.

Emekli madenci: 7500 lira maaş alıyorum

Emekli olduğu halde çalışmaya devam eden bir başka işçi ise şunları söyledi:

"7 bin 500 lira emekli maaşı ile çocuk okutanlar var. Tüp olmuş 590 lira. Aldığımız para 500 lira. Bir pazara çıksak 1 kilo et alamıyoruz. Hayat çok pahalı, mazot olmuş 40 lira. Nasıl bu adam bize verecek, veremiyor. Bu hayattan nasıl olacak? Sabah 7'de tarlada oluyoruz akşam 7'de evde oluruz. 12-13 saat bir mesaimiz var. Şu milletin hepsi aç. Buraya biber tarlasına gelenler varlığından gelmiyor, açlığından geliyor. Emekliyim, 7 bin 500 lira alıyorum. Memnun değilim. 13 sene yer altında durdum. Yer altından emekliyim. 7 bin 500 lira bizim hakkımız mı yerin 5 bin metre yerin altında çalıştım. Devlet madeninde çalışanlara veriyorlar 20 bin lira maaş. Şirkete taşerona veriliyor 15 bin lira maaş, 10 bin lira maaş. Emekli olmuş devlet madeninden şu anda 20 bin lira alan var 17 bin lira alan var. Özel sektörde benim gibi çalışan yer altında çalışanlar alıyor 7 bin lira maaş. 20 bin lira nerede 7 bin lira nerede?"

Emekli maaşı ile nasıl geçineceğiz?

Diğer bir kadın çalışan ise "Hayat şartları çok pahalı. Günler uzun. Geçinmeye çalışıyoruz" dedi. Bir başka işçi de "Yapacak bir şeyimiz yok. Ne verirlerse çalışacağız. Emekliyiz 7 bin 500 lira ile nasıl geçineceğiz? Hayatta geçinilmez. Her şey çok pahalı. Ne bulduk çalışıyorum 100 lira 500 lira fark etmiyor. Ben yeraltından emekliyim. İşlerimiz zor. Çocuklar büyüyor. Çalış çalış aynı. Bir şey alamıyoruz. Kendimizi zor idare ediyoruz" dedi.

Biber üreticisi Vedat Terdi ise maliyetlerden yakınarak, "Bu yıl maliyetler çok arttı. Geçtiğimiz sene biberin fidesi 50 kuruş ise bu sene cinsine göre bir lira bir buçuk lira değişiyor. Çiftçi yüzüstü kaldı. İşçi de mağdur, çiftçi de mağdur. Herkes mağdur şu anda. Biz para kazanamadığımız için işçiye istediği ücreti veremiyoruz" dedi. (Kısa Dalga)

Gündem