Emre Özpeynirci: Otomotivde zor günler başlıyor

Emre Özpeynirci: Otomotivde zor günler başlıyor
Otomotiv yazarı Emre Özpeynirci, otomotiv sektörüyle ilgili dikkat çeken bir analizde bulundu. Özepeynirci otomotiv sektörünü zor günlerin beklediğini duyurdu.

Türkiye’de sıfır otomotiv pazarı rekor üstüne rekor kırmaya devam ederken, 2.el cephesinde ise işler tersine dönmeye başladı.

Haziran ayında 9 günlük bayram tatiline rağmen sıfır otomotiv pazarı yüzde 35,6 artarak 115 bin adetlik rekor satışa ulaşırken, 2.el otomotiv pazarında ise 6 ay sonra ilk kayıp yaşandı.

Kasım ayından bu yana sürekli büyüyen 2.el pazarı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 17,21’lik düşüşle 733 bin 136 adede gerilerken, bir önceki aya göre tam yüzde 21,3 kayıp yaşadı.

Otomotiv yazarı Emre Özpeynirci otomotiv sektörüyle ilgili Gazete Pencere'ye şu analizde bulundu:

"Kuşkusuz 2.el pazarının daralmasında haziran ayındaki uzun bayram tatilin etkisi vardır ama Ticaret Bakanlığı’nın önlemlerinden önce böyle bir düşüş yaşanması önümüzdeki günlere ilişkin pek de olumlu sinyaller vermiyor. Aslında 2.el pazarında daralma beklentisi haziran başından başlamıştı ve temmuz ayında da aynen devam ettiği görülüyor. Yani artık piyasada ticaret veya yatırım amaçlı sıfır araç alanların, satmak için zorlanacağı, belki de liste fiyatı üstüne satamayacağı bir döneme girdik.

Sonuçta kurlardaki artışa ve tüm araçların yüzde 80’lik ÖTV dilimine girmesiyle en ucuz otomobillerin fiyatının bile 1 milyon TL’den başlaması, alacak kişi sayısını da doğrudan etkiliyor. Sektör yetkilileri de bu sonuçlar sonrası, “2.el pazarı ciddi bir şekilde duruldu. Satıyoruz ama zorlanıyoruz” açıklamasını yapıyorlar. Otomotiv pazarındaki yüksek temponun Eylül ayı ile birlikte eski düzene dönmesi yani düşüşe geçmesi bekleniyor. Zaten son günlerde bayilerin müşteri aramaya başlaması da bunun göstergesi gibi.

Kurlar ve artan vergilerle en ucuz otomobil fiyatının 1 milyon TL’den başladığı Türkiye’de kâr amaçlı alımlar yüzünden sıfır otomobil satışlarında rekor üstüne rekorlar kırılırken, 2.elde ise işler tersine dönmeye başladı. 2.el satışları 6 ay sonra haziranda ilk kez düşerken, satışlarda büyük zorlanma başladı.

Büyük bir kesimin gücü ancak hurdaya yetiyor

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, Kasım 2022’den bu yana kesintisiz 6 ay boyunca büyüyen pazarın haziran ayında önce ki yılın aynı ayına göre %17,9, yani 126 bin adet, bu yılın Mayıs ayına göre ise %21,3 yani 158 bin adet küçüldüğünü söylüyor. “Bunda kurban bayram tatilinin de etkisi olsa bile duraksama ilk sinyallerini aybaşında vermişti” diye konuşan Şahin şöyle devam ediyor; “Yılın ilk 6 ayında ise pazar %23,7 büyüme ile 3 milyon 918 bin adede ulaştı. Ama ne yazık ki bu pazarında %60’ı 10 yaş ve üzeri otomobillerden oluşuyor. Bir kısım yeni araç alım satımı ile kâr peşinde koşarken çok büyük bir kesimin ise ancak hurda araca gücü yetiyor.

Her 100 otomobilin 60’ı 10 yaş ve üzeri

2.el otomobil pazarı ilk 6 ay sonunda yüzde 23,74 artarak 3 milyon 918 bin adede ulaşırken, satılan otomobillerin yüzde 60,15’i 10 yaş ve üzeri araçlardan oluştu. 20 yaş ve üstü araçların oranı ise yüzde 30’u buldu. Bu da Türkiye’de alım gücünün otomobil satışlarındaki etkisini en net gösteren tablo.

Yazının devamı için tıklayınız.

Otomobil